184 години памет за делото на Апостола

България отбелязва  184 години от рождението на Васил Левски – Апостола на свободата.

Васил Кунчев е роден на 18 юли (6 юли стар стил) 1837 г. в Карлово в семейството на Иван Кунчев Иванов и Гина Василева Караиванова. Има двама братя — Христо и Петър — и две сестри — Ана и Марийка.

 

През 1862 г. заминава за Сърбия и взема участие в Първата българска легия на Раковски в Белград. Там заради ловкост и храброст получава прозвището Левски (според легендата е направил лъвски скок по време на военни упражнения).

В храма „Св. Николай“ в родния град на Апостола, ще бъде отслужена литургия, след което присъстващите ще положат венци и цветя на гроба на майката на Левски Гина Кунчева. В подбалканския град, който днес отбелязва своя празник, с тържествен ритуал ще бъдат издигнати знамената на България и на Карлово и ще бъде отслужен молебен. Официално ще бъдат посрещнати и участниците в националния туристически поход „По стъпките на Апостола“, изминали през последните дни различни маршрути в Стара планина, свързани с революционната дейност на великия българин.

Под звуците на националния химн и с илюминации в деня на рождението на Васил Левски в Тервел ще бъде открит негов паметник. На церемонията, която ще започне в 20:00 ч., почетен караул на Военноморските сили ще премине в тържествен марш за слава и чест на Апостола на свободата, съобщават от кметската управа, цитирани от БТА.

Община Благоевград и ЛК “Джордан” организират състезание по лека атлетика „Достойни за името на Апостола“ в дисциплината “скок на дължина”.

За поредна година ученици от I до XII клас ще имат възможност да вземат участие в инициативата, така ще покажат своята почит и уважение към храбростта и подвига на Апостола на свободата.

Състезанието ще се проведе на 19. юли 2021 година /понеделник/ от 09.30 ч. в спортен комплекс “Пирин” /Интерната/.

За още актуални новини - харесайте страницата ни във Фейсбук ТУК.

Прочетете и

13 фирми с наводнени обекти в Благоевград на работна среща с отговорните институции

След сигнал до областния управител от 13 фирми с наводнени обекти на бул. „Васил Левски“ …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.