Горещи новини

Новите 6 електробуса с нулеви емисии са вече факт и ще превозват пътници на градския транспорт в Благоевград

Община Благоевград реализира проект „Интегриран градски транспорт на град Благоевград”, финансиран от Оперативна програма „Региони в растеж” 2014-2020, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие съгласно сключен на 10 октомври 2019 г. Административен договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ № BG16RFOP001-1.008-0010-C01 между Община Благоевград и Министерството на регионалното развитие и благоустройството за реализирането на проекта.

На 04.09.2023 г. пред сградата на Община Благоевград г-н Илко Стоянов – Кмет на Община Благоевград на официална церемония представи закупените и доставени 6 броя нови електробуси марка KARSAN и нова зарядна инфраструктура за тях, включваща 3 броя двойни зарядни станции. В церемонията взе участие и г-жа Ангелина Бонева – заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството и Ръководител на Управляващия орган на финансиращата програма ОПРР 2014-2020 г. Представител на фирмата-производител на електробусите KARSAN – г-н Арда Атеш, връчи плакет на г-н Стоянов в знак на добро партньорство и взаимодействие при експлоатацията на превозните средства. 

Новата придобивка по проекта е предоставена за ползване на общинското дружество БЛАГОЕВГРАД ЕКО ТРАНСПОРТ ЕООД, което ще оперира по нова утвърдена маршрутна линия на градския транспорт №12. 

Електробусите са с изключително модерна визия и предлагат всички удобства за пътниците и водачите.  Те са климатизирани и ще осигуряват комфорт на пътуващите през всички сезони.  Размерите на електробусите са съобразени така, че да могат да обслужват по-малки улици от второстепенна улична мрежа. Във всеки от тях могат да се возят до 20 пътника, като има и обособени места за трудноподвижни хора и майки с колички. Превозните средства са нископодови, с двойна врата, монтирана вдясно от движението, за осигуряване на максимален комфорт за пътниците в неравностойно положение, както и за родители с колички. Електробусите са оборудвани с таблети, които дават пълна техническа информация на водачите, в това число за нивото на батерията на електромобила, оставащия пробег и т.н. Оборудвани са с камери за информация на шофьора и имат специални бутони, чрез които пътниците могат да сигнализират за намерението си да спрат на определена спирка. Снабдени са и вградени USB портове за зареждане на телефони, таблети и т.н. 

За обслужването на електробусите са доставени и монтирани нови три броя двойни зарядни станции, всяка с мощност 44 kW. Те дават възможност за едновременно зареждане и на шестте електробуса. 

Основната цел на проект „Интегриран градски транспорт на град Благоевград” е повишаване качеството на живот на гражданите и намаляване на негативните въздействия върху околната среда чрез подобряване на условията и повишаване на привлекателността на масовия обществен градски транспорт на територията на Благоевград и доставката на новите шест превозни средства е първата сериозна крачка за постигането на целта. 

Тези дни ще се въведе в експлоатация нова информационна система за градския транспорт в Благоевград, която включва изграждане на нови табла за информация на пътуващите и софтуер, който ще дава възможност за достъп на потребители в уеб-сайт и мобилно приложение за информация в реално време за движението по градските линии. Информационната система също финансира от бюджета на настоящия проект.

Проектът е с бюджет от 5 634 666,22 лева, от които 4 369 247,45 лева са безвъзмездна финансова помощ и 1 265 418,77 лева са собствен принос на Община Благоевград. Продължителността на проекта е 48 месеца с краен срок за изпълнение и отчитане на планираните дейности и постигнатите резултати.

*Цялата отговорност за съдържанието на публикацията се носи от Община Благоевград и при никакви обстоятелства не може да се счита, че този документ отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган на ОПРР 2014-2020.

Този документ е създаден в рамките на проект “Интегриран градски транспорт на град Благоевград”, Договор № BG16RFOP001-1.008-0010-CO1, който се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма “Региони в растеж” 2014-2020, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие. 

За още актуални новини - харесайте страницата ни във Фейсбук ТУК.

Прочетете и

Жълт код за гръмотевични бури в Югозапада

Днес над западната половина от страната отново ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. Краткотрайни …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Текстовете и изображенията в сайта Струма Прес са под закрила на Закона за авторското право и са собственост на Струма Прес ЕООД освен ако не е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само с посочване на източника strumapress.com