Горещи новини

Камбитов разобличи Томов в поредната заблуда за гражданите на Благоевград

В личния си профил д-р Атанас Камбитов излезе с позиция относно това чия е заслугата за инвеститорите “Ottobock” и “AB Nutrion”, които екскметът инж. Румен Томов настойчиво  приписва като свое дело. “За две години някои хора не разбраха смисъла на поговорката „На лъжата краката са къси“!
И защото чета, и слушам, как Томов се хвали, че е довел инвеститори като „Ottobock“ и „АB Nutrion”, ще маркирам някои факти:
Ако си спомняте, през 2019 г., при откриване на предизборната ми кампания, заявих, че предстои две големи фирми да отворят работни места в Благоевград и че вече има обявени свободни позиции.
Става въпрос за същите две, споменати по-горе.
„Ottobock“ беше доведена от г-жа Надежда Кутинова, човек, помогнал значително за развитието на бизнеса в Пловдив, и не само, а контактът с нея бе осъществен чрез г-н Москов, кмет на Гоце Делчев (казвам това, защото държа на коректността и не си приписвам заслуги).
Инвеститорите винаги са имали пълната подкрепа на Община Благоевград, в наше лице, но основният проблем беше липсата на общински терени.
И защото, и в случая, нямаше подходящ терен, фирмата, изработваща протези, беше на път да се откаже. Тогава Захари Хаджийски, директор на Общинска банка, осъществи контакт между „Ottobock“ и собственика на „Струматекс“, Тодор Андонов, който продаваше част от парцела на предприятието. След осъществяване на сделката между двете фирми, Община Благоевград оказа необходимия съпорт за започване на законовите процедури, стъпка по стъпка.
Втората компания, за която Томов усилено си приписва заслугите, е тази за преработка на суровини „АB Nutrion”. Та и тук ще маркирам някои факти:
Имали сме десетки срещи с арх. Първанов, съдружник на фирмата.
Ако си спомнят представителите на медиите, надявам се, не всички са с къса памет, отразиха и срещата с холандските представители на фирмата.
Нещо повече, беше направена обща среща между предприятията в района, в това число и „Карлсберг“, на която беше обсъдено прилагането на транспортно решение, така че товарните коли, обслужващи инвеститорите, да влизат и излизат по-лесно, защото това беше и е проблем. Беше постигнат консенсус и по отношение на финансирането, като ангажиментът бе и Общината, и фирмите да финансират самото строителство.
Та, така, и преговорите с „АB Nutrion”, датират доста преди Томов да влезе в Общината като кмет.
Само ще вметна, че въпросната компания работи с технологии на много високо ниво и за да функционира целогодишно, трябваше да бъде изкупувана селскостопанската продукция, не само от нашия регион, а и от Северна Македония и Гърция. Целта беше по този начин да се създаде един клъстер и да се осигури работа на хиляди хора.
Интересно е защо, докато непрекъснато говори за инвестиции, в продължение на почти две години, Томов не направи нищо за реализиране на Индустриална зона, при положение, че има подписан меморандум между Община Благоевград и НКИЗ за изграждане на такава, с площ 115 дка, изцяло финансирана от държавата.
Още повече – има осигурен пътен възел до терена, има подстанция за необходимите мощности, има и пречиствателна станция. Ако беше го направил, вече там можеха да работят поне 10-15 фирми.
P.S. Отговорността и задълженията на един кмет не се свеждат до това само да обяснява какво е направил и какво са направили тези преди него, той трябва да надгражда!
Казвам тези неща, защото някой се опитва да подведе благоевградчани!
Някой непрекъснато повтаря „аз, аз, аз“, с цел да получи подкрепа на предстоящите местни избори!
Скъпи съграждани, лъгаха ви и продължават да ви лъжат!
Дали така ще продължи и занапред, зависи от вас!”, написа Камбитов и с това за пореден път разбуни духовете в града.

За още актуални новини - харесайте страницата ни във Фейсбук ТУК.

Прочетете и

Жълт код за гръмотевични бури в Югозапада

Днес над западната половина от страната отново ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. Краткотрайни …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Текстовете и изображенията в сайта Струма Прес са под закрила на Закона за авторското право и са собственост на Струма Прес ЕООД освен ако не е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само с посочване на източника strumapress.com