„Живите български корени“ възродиха 25 културни шедьовъра – разложки носии

По проект „Изследване на спецификата и богатството на национални костюми от Разложкия край, в светлината на културното многообразие“ на Национален фонд „Култура“, фондация „Живите български корени“ възроди повече от 25 културни шедьовъра, обличайки в носии млади хора от гр. Разлог.

„Скътани в ракли и стари скринове, пазени от далновидни и родолюбиви българи, тези шедьоври са чакали да дойде времето, в което да разкажат за ежедневието и битието на своите собственици като част от костюмите, както и подходящите за тях накити и украшения са предоставени от Исторически музей – Разлог.“ – споделят от екипа.

В рамките на 1 година екипът е организирал фотосесии на различни локации в землището на стара Мехомия.

Чрез проекта фондация „ЖИВИТЕ БЪЛГАРСКИ КОРЕНИ“ представя някои от най-красивите носии от стара Мехомия, нагледно доказателство за съхранения български дух от последните няколко века.

Екипът на фондацията, с участието на родолюбиви хора от Разлог, е направил срещи с колекционери и семейства, запазили като светини спомени, документи, детайли, а и цели носии, преживели редица поколения.

„Проведохме разговори с хора, скътали дълбоко в сърцата си спомени и разкази, дошли през времето от техните далечни родственици. – споделя Теменужка Милева от фондация „Живите български корени“. – Носиите ни дадоха реална представа за силата на традициите, които са движили предците ни и са им помогнали да съхранят и предадат на своите потомци жив корена български. Понякога екипът, тръгвайки си, скришом избърсваше прокраднала се издайническа сълза или със страхопочитание приемаше малките подаръчета от своите домакини, партньори или нови приятели. Неизменно обаче остава и се засилва усещането, че в този край хората са съхранили огъня на българщината дълбоко в сърцата си. Запазили са живи своите български корени и са готови да направят всичко, за да не изчезне традицията.“ – казва още представителката на фондацията.

Фондация „ЖИВИТЕ БЪЛГАРСКИ КОРЕНИ“ изказва своите благодарности на домакините от Исторически музей – гр. Разлог и на всички местни хора, помогнали за реализацията на проекта. Специални благодарности отправят към всички участници и членове от екипа – с полезна информация, знания и ценни съвети като Светла Бонкова – основен консултант, Христина Манова – директор на Исторически музей – Разлог, Илия Тантилов – уредник в Исторически музей – Разлог, Грозделина Георгиева-Саватинова – етнолог и уредник РЕМ – Пловдив, Петър Кърпачев – консултант, Иван Мишков – консултант, наследници на рода Терзиеви, Димитър Парапунов, Елена Рачева, Лиляна Бангеева, а така също и на момичетата и момчетата от гр. Разлог, които, заставайки пред камерата, със своя ентусиазъм, младост и красота възродиха за нов живот най-красивите носии от стара Мехомия“:Хелена Карджиева, Лъчезара Праматарова, Радост Димитрова, Мария Варсанова, Мария Коцакова, Катерина Анастасова, Ива Топалова, Борислава Кутларска, Веселина Ангелинина, Илияна Монева, Борислава Кутларска, Юрукова, Елица Парапунова, Антония Прешелкова, Кристина Кърпачева, Ирена Пандева, Марио Бонков, Петър Бонков.

Проектът ще бъде представен в музея в гр. Разлог на 27.07.2021 г. от 17 ч. пред културната общественост и гостите на гр. Разлог и района, както и почитатели на традиционната българска култура.

Едновременно с представянето на проекта ще стартира и мобилна изложба, която ще представи в естествен размер всички носии, дигитализирани в рамките на проекта. След представянето ѝ в гр. Разлог, изложбата под надслов “Културно многообразие на национални костюми от Разлога” ще обиколи редица музеи в цялата страна. В програмата на фондация „ЖИВИТЕ БЪЛГАРСКИ КОРЕНИ“ е заложено представяне на изложбата в Северна Македония и Румъния. Гостуването е планирано да се осъществи заедно с местни състави, като има за цел да популяризира местните традиционни и културни елементи, както и типичния местен фолклор.

За още актуални новини - харесайте страницата ни във Фейсбук ТУК.

Прочетете и

Световни марки козметика вече се използват и в Благоевград

Козметиката на 21 век вече и в Благоевград!  Виктория Кирчанова работи като козметик-терапевт от 12 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Текстовете и изображенията в сайта Струма Прес са под закрила на Закона за авторското право и са собственост на Струма Прес ЕООД освен ако не е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само с посочване на източника strumapress.com