Гълъб Донев: Всички пострадали и семействата им ще бъдат подпомогнати от държавата.

В община Дъгопол днес е ден на траур заради загиналите девет души при пожара снощи в частен дом за възрастни хора в село Рояк.

Министърът на труда и социалната политика Гълъб Донев посети хотела в с. Аспарухово, където са настанени обитателите на дома, който вчера се подпали.

„Около 14 човека, лежащо болни и с физически увреждания трябва да бъдат настанени социални домове, а около 33-34, които са с деменция и психични проблеми, за тях ще се търси подходящата услуга. Към момента са настанени в този хотел, условията са отлични, разговарях с част от хората, които са контактни, чувстват се добре, но, разбира се, са стресирани от случилото се в дома“, каза социалният министър на брифинг пред медиите.

Хората могат да останат в хотела толкова време, колкото е необходимо, ще се водят разговори и със собствениците на дома в Рояк, за да се уредят отношенията относно платени такси и обслужване на хората. Всички пострадали и роднините им ще бъдат подпомогнати от държавата. Част от тях са загубили личните си документи, ще им бъдат издадени нови.

В момента се правят проверки на дома от няколко институции – прокуратура, „Пожарна и аварийна безопасност“, държавната дирекция „Социално подпомагане“, агенцията за качество на социалните услуги и др.

Още от август месец е разпоредена проверка в домовете за възрастни в цялата страна. Капацитетът на агенцията за социално подпомагане обаче е ограничен. Докладът от първите проверки е предоставен на компетентните органи.

От първи януари всички социални заведения трябва да бъдат прелицензирани и всички домове, в които са констатирани нарушения, ще бъдат затворени.

 

 

Източник: БНТ 

Прочетете и

Децата на Симитли пресъздадоха народните обичаи на Мечкинден

Децата от Детска градина „Радост“, група „Звездички“ на филиал „Ян Бибиян“ с г-жа Кристина Стоилкова …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *