Всеки ден по света 137 жени умират от ръцете на свой близък!

25 ноември е Международен ден за елиминиране на насилието срещу жените. За първи път този ден е отбелязан през 1999 година с резолюция на ООН. Според статистическите данни всяка втора жена в света е жертва на насилие от страна на партньора си, а всяка пета е подложена или заплашена от сексуално насилие. Жените по света са обект на насилие, като размерът и истинският характер на този проблем често остават скрити.

Днес от 18.30 часа пред Съдебната палата в София ще се проведе Протест срещу насилието над жени под надслов „Нито една повече!“. Демонстрацията е по повод Международния ден за елиминиране на насилието срещу жените.

Прекият повод за протеста е убийството на Евгения Владимирова, жестоко убита от своя съпруг. Нейният случай обаче далеч не е единственият такъв.

От началото на 2021 г. до 15 юли на тел. 112 са постъпили общо 14 338 сигнала за домашно насилие, а за половин година само в Софийска районна прокуратура са образувани 700 преписки, касаещи домашно насилие.

През 2020 година съдилищата в България са издали 3076 заповеди за защита.

Неотдавна американски учени установиха, че жените, които са изложени на физически или психически тормоз от страна на своя съпруг или партньор, по-често страдат от здравословни проблеми.

Според авторите на изследването, голяма част от емоционално лабилните жени и тези в депресия са жертви на тормоз от страна на партньора си.

Освен върху жените, домашното насилие се отразява и върху децата, дори и когато те не са пряко засегнати. Скандалите между родителите, изблиците на агресия и насилие рефлектират върху емоционалното и психическото развитие на децата, оставяйки трайни негативни отпечатъци. Учените са установили, че голям процент от децата, станали  жертви или свидетели на домашно насилие, отключват т.нар. „ разстройство с прояви на агресивно поведение “ в зряла възраст. Те несъзнателно копират модела на поведение на своите родители и на свой ред стават агресори.

Разстройство с прояви на агресивно поведение се характеризира със загуба на самоконтрол и склонност да проявяват ненужно насилие към хората около тях, нанасяйки не само материални но и тежки телесни и психически щети. Често, след изблик на агресия,  страдащите от това разстройство изпитват силно чувство на вина, съжаление и неудобство за постъпката си.

Специалистите определят изблиците на агресия като импулсивни, неоснователни и  обикновено са с продължителност между 10 и 20 минути. В тези периоди агресорите     са неконтролируеми, често не осъзнават реално постъпките си и могат да причинят тежки физически наранявания и дори смърт на  околните. Изблиците на агресия са епизодични и се появяват през седмици или дори месеци, но могат да се повтарят и ежедневно.

Психолозите са категорични, че основна роля за развитие и проява на подобно агресивно поведение е насилието в детска възраст.

„Фемицидът не засяга само жертвите на домашно насилие. Фемицид са и всички убийства на жени, жертви на трафик, на жени, станали жертви на сексуално насилие и всеки друг случай на жена, убита, защото е жена. Фемицид са и случаите на жертви, доведени до самоубийство поради продължаващо над тях с години насилие, най-често домашно. Фемицид е и всеки случай, когато жена умира не от физическите си рани, а от усложнения и заболявания, резултат от продължаващото срещу нея насилие“, се казва в позиция на Алианса за защита от насилие основано на пола.

Оттам обясняват, че в месеците след обявяване на извънредното положение през 2020 г. обажданията на националната специализирана гореща телефонна линия за пострадали от домашно насилие са се увеличили със 150%.

 

Прочетете и

Децата на Симитли пресъздадоха народните обичаи на Мечкинден

Децата от Детска градина „Радост“, група „Звездички“ на филиал „Ян Бибиян“ с г-жа Кристина Стоилкова …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *