Вики, момичето, което запали благоевградчани за една красива кауза

Вики е родом от Благоевград, завършила е Езикова гимназия “Акад. Людмил Стоянов” Благоевград с профил немски език. След завършването си тя заминава в Германия. Днес е отново в родния си град и като млад човек, пълен с енергия и идеи, желае да даде своя принос за развитието на любимия Благоевград.

Вики предизвика огромен интерес и подкрепа от благоевградчани след като сподели в групи за идеята си за благотворителен базар.

Ето какво написа тя:

“Организирам серия базари за стари и запазени дрехи. Идеята е със събраните средства, да закупим японски вишни и да направим насаждения, които по време на цъфтежа да събират посетители и да бъдат атракцион в града.”.

Идеята предизвика и нашия интерес и се свързахме с Вики, за да си поговорим за това как и е хрумнала и как мисли да се развият нещата.

Струма Прес: Идеята е наистина много добра. Как Ви хрумна?

Вики: Докато разчиствахме гардеробите с майка ми. Мислехме, че много жени са затрупани от дрехи, които не носят. Решихме да направим базар за нашите дрехи, но идеята за вишните дойде след като си зададохме въпроса “Какво ще правим със спечелените “милиони”?”. А за една жена да се раздели с дреха си е болка. Затова искахме да остане нещо, нещо красиво и трайно. Нещо живо.

Обичам Благоевград, върнах се тук заради пандемията, немски възпитаник и мисля, че града е красив. Аз постоянно мисля в подобна насока, как да подобрим средата тук, искам хората да живеят тук. И мисля, че едно розово цъфтящо кътче ще е като бижу в градчето ни. Вишните цъфтят около 10 дни и тези дни могат да доведат много посетители, ако се осъществи качествено идеята. А и стига негативизъм, бездействие и оплакване!

Струма Прес: От колко време сте в чужбина, как Ви се стори Благоевград, когато се прибрахте? Благоевградчани имат ли очи за красивото или са твърде потънали в ежедневните си неволи?

Вики: Бях в германия 10 години. Прибрах се 2018 и живях в София. Тук съм от пандемията. Градът е хубав, но работа има по-малко, а хората, които тогава имаха ентусиазъм, са леко обезверени. Тези, с които общувам или не живеят тук постоянно, или ежедневните грижи са ги погълнали и по-малко се наслаждават на града.

Магазинчетата замират, независимо от пандемията. Много помещения стоят празни, без наематели, включително там, където в събота ще е базарчето. За тези години можеше много повече напредък да има. Но, никога не е късно. Вярвам, че ще си случват хубави неща.

Струма Прес: А помещението, където ще се проведе базара, предполагам ползването е предоставено безвъзмездно? Всяка събота ли мислите да се провежда?

Вики: Ами безвъзмездно е, да. Не знам дали там ще го провеждаме всеки път, тъй като, ако участват повече хора, може да ни стане тясно. Но решение ще намерим. Колко пъти ще го организираме зависи от много неща. Нека говорим с общината. Нека видим дали и каква площ ще имаме за засаждане и колко пари ще трябват за дръвчетата спрямо броя им. Аз съм готова да го правим поне 2 пъти в месеца, но да видим как ще тръгне.

А освен японските вишни, на нас ни трябват пейчици, декорация, за да стане истински атрактивно, така че, ако хората са “за”, можем да го правим в по-дългосрочен план. То ще се оформи група от активисти и ще потръне като по вода. В кооперация общината и гражданите можем да постигнем много. Но аз съм предпазлива, докато нямаме потвърждение от управата. Не искам да правим нещо неофициално, напротив. В кооперация и взаимно съгласие.

Струма Прес: Започнахте ли разговори с някого от общината вече, имате ли представа кога ще получите техния отговор и съответно подкрепа?

Вики: Днес (бел. ред. вчера – четвъртък) съм се свързала с тях, идеята е споделена, харесана и възможностите ще бъдат проверени, но нямам никакъв отговор още, което е нормално. Ще трябва да изчакаме. Нека “Паркове и градини” да погледнат как стоят нещата с площите, да се даде мнение от хората, които се занимават с това и дано да получим официално “да” скоро.

Струма Прес: Благодаря Ви за разговора и до скоро виждане на базара!

Вики: Благодаря и аз, ще се радвам.

С Вики Андонова разговаря Ваня Бахчиванова.

Утре 14.08.2021, ще се проведе първият ден от благотворителния базар. Всеки желаещ може да продаде или да си обнови гардероба, като закупи желана дреха, максималната цена, за която ще бъде 5 лв.

Инициативата ще се проведе на приземния етаж в сградата на стария монопол, бивша банка на ул. “Петко Д. Петков” 12

 

За още актуални новини - харесайте страницата ни във Фейсбук ТУК.

Прочетете и

Световни марки козметика вече се използват и в Благоевград

Козметиката на 21 век вече и в Благоевград!  Виктория Кирчанова работи като козметик-терапевт от 12 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Текстовете и изображенията в сайта Струма Прес са под закрила на Закона за авторското право и са собственост на Струма Прес ЕООД освен ако не е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само с посочване на източника strumapress.com