9 ОУ "Пейо Яворов" Благоевград - Прием 2022-23 г.

Свети Дух е!

Празникът Свети Дух тази година се пада на 13 юни. Свети Дух се отбелязва 51 дни след Великден, в деня след празника Петдесетница и е винаги в понеделник.

Известен е още с имената Русаля и Духовден. Празникът е свързан по смисъл с чествания на предния ден празник – Петдесетница. Двата празника са последни от Великденския цикъл. На Петдесетия ден от Господното възкресение Свети Дух слязъл над апостолите и ги дарил с благодатни дарове.

Църквата прославя Светата Животворна Троица – Бог Отец, Бог Син и Бог Дух Свети, които имат равно достойнство.

Според представите на християнската вяра Свети Дух дава живот на тварите и освещава човешките души и тела. Той се изобразява като гълъб в църковните изображения. В народните вярвания от Велики четвъртък до Свети Дух душите на всички мъртви са на свобода по земята. Ходят обикновено по цветята, по дърветата. На Свети Дух се прибирали и затваряли чак до идната година на Велики четвъртък, когато се отварят небесните двери.

С този ден започва Русалската седмица, приемана за особено опасен период. Тогава идват русалийките, които според народно поверие били душите на млади удавници, които прелитали отвъд Дунав във вид на бели и жълти пеперуди. През седмицата се спазвали много забрани – не се спи през деня и особено на открито, не се ходи без път през полета и ниви, за да не се стъпи върху трапезата на русалиите, защото това водело до болести. Основната защита срещу тях била стръкове от пелин, който хората носили по дрехите си. Причината е, че миризмата му отблъсквала съществата.

Вярвало се също, че русалиите можели и да излекуват от болести, както и да помогнат за по-добра реколта.

Община Благоевград организира водосвет за здраве за жителите на града. Той ще бъде отслужен в мемориален комплекс „Памет и вяра“, където се намира 33-метровият кръст от свещеници към църковния храм „Въведение Богородично“. 

За още актуални новини - харесайте страницата ни във Фейсбук ТУК.

Прочетете и

Светослав Зашев към Гюров: Избран си от Благоевград, където не си стъпнал 6 месеца!

В напрегнатата сряда вечер кабинетът „Петков“ бе свален с вот на недоверие. Бивши и настоящи …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.