Михаела Михайлова - Вечерен, сватбен и абитуриентски грим

Представиха сборника „С песните на Градски детски хор“ от Христо и Николина Кротеви

Сборникът „С песните на Градски детски хор“ съдържа част от големия репертоар на Градския детски хор към Народно читалище „Никола Вапцаров – 1866“ – Благоевград. Дългогодишни ръководители на хора са проф.Христо Кротев и съпругата му доц.д-р Николина Кротева. Те създават настоящия сборник, за да запълнят острата липса на актуален хоров репертоар, а така също и да предоставят на българските детски хорове и младите диригенти концертни творби, изпитани и доказани в хоровата практика. Всички песни са звучали и продължават да звучат на наши и международни сцени и с тях много хорове са завоювали престижни награди. Тези произведения до голяма степен са се превърнали в емблема на Градския детски хор към читалището. Произведенията са подредени в сборника тематично: патриотични, песни за сезоните и концертни. Творбите са създадени предимно от български композитори, включени са и три авторски песни на самия Христо Кротев, негово дело са и аранжиментите на творбите.
Проф.Христо Кротев представи сборника пред аудиторията в Регионална Библиотека „Димитър Талев“ – Благоевград, събитието бе предавано и на живо в социалните мрежи -> https://www.facebook.com/regliblagoevgrad
Проф.Кротев благодари на Народно читалище „Никола Вапцаров – 1866“ за финансовата и морална подкрепа, благодарение на която сборникът се разпространява безплатно.
„Градският детски хор към читалището в Благоевград е един културен феномен, според мен. Благодарение на проф. Христо Кротев и на доц. д-р Николина Кротева, този хор успява да се запази и да има живот, да има концерти, участия, децата да ходят с удоволствие да пеят. Подборът на репертоар, който проф. Кротев прави за този хор е изключително ценен за децата, защото това изкуство е твърде елитарно и макар че не е толкова близко до децата, те го заобичват, благодарение на примера, който дава творческият тандем Христо и Николина Кротеви. Тяхната сърцата работа е показателна за високата естетическа класа, която те целят обучавайки, образовайки и възпитавайки децата в Градския детски хор.“ – с тези думи се обърна към присъстващите Силвия Домозетска, директор „Култура, спорт и туризъм“ в Община Благоевград, която също уважи събитието.

 

За още актуални новини - харесайте страницата ни във Фейсбук ТУК.

Прочетете и

Ку-ку бенд пристигат в Благоевград за голям концерт на 18 септември

Благоевград е включен в турнето „Ние сме Ку-ку бенд“. На 18 септември от 20.00 часа …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.