Освободиха и новия директор на Пирогов

Във връзка с констатирани нарушения в управлението на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ ЕАД министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова освободи от длъжност директора на лечебното заведение – проф. д-р Иван Поромански. През последните четири месеца Звено „Вътрешен одит“ на МЗ е извършило две последователни проверки в болница „Пирогов“, резултатите от които са предоставени на Софийска градска прокуратура за последващи действия.

Проверките в лечебното заведение са назначени на база постъпили през 2022 г. серия от сигнали в МЗ, в които е предоставена информация, че новото ръководство с приоритет е извършвало плащания по сключени от него договори и е задържало плащания на стари задължения, по които текат лихви и неустойки.

Проверката през месец март 2022 г. потвърждава това, че не се спазва поредността на постъпването на фактурите в УМБАЛСМ “Н. И. Пирогов” ЕАД

Само за един месец просрочените задължения на болницата към доставчици са се увеличили с над 1 млн. лв., като към 28.02.2022 г. те са били 14 851 690,72 лв., а към 31.03.2022 г. надхвърлят 16 млн. лв.

От Министерство на здравеопазването посочват, че извършената промяна в ръководството на “Пирогов” през 2021 г., когато бе уволнен Асен Балтов и назначен проф. Поромански е с мотив именно подобряване на финансовото управление и спиране на лошите практики. На проф. Поромански е възложено да управлява лечебното заведение в съответствие с действащото законодателство, устава на дружеството и грижата на добър стопанин, като осъществява всички права и задължения, произтичащи от договора за управление.

От МЗ също дават подробност по проекта за “изнасяне” на отделение на Пирогов в община Царево, който беше сключен през 2021 г. от тогавашния директор Асен Балтов. По него бе подаден сигнал за изнесена скъпо струваща апаратура – – рентгенов апарат, компютърен томограф /32-срезов скенер/ и други, като новото ръководство на УМБАЛСМ “Н. И. Пирогов” ЕАД в лицето на Поромански не е представило на Министерството на здравеопазването анализ относно реализацията и развитието на проекта за изграждане на медицинския център в Царево, оборудването си стои, а неизползването на медицинската апаратура означава пропуснати ползи за болницата. Същевременно от ръководството на лечебното заведение не са предприети никакви действия.

За временно изпълняващ длъжността директор на лечебното заведение, до провеждане на конкурс, министър Асена Сербезова назначава д-р Валентин Димитров. До момента д-р Димитров е председател на борда на директорите на УМБАЛСМ “Н. И. Пирогов”. Бил е завеждащ интензивен сектор в детската клиника към Тракийския университет – Стара Загора. Д-р Димитров има дълъг управленски опит в различни дружества в сферата на здравеопазването.

 

 

За още актуални новини - харесайте страницата ни във Фейсбук ТУК.

Прочетете и

Световни марки козметика вече се използват и в Благоевград

Козметиката на 21 век вече и в Благоевград!  Виктория Кирчанова работи като козметик-терапевт от 12 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Текстовете и изображенията в сайта Струма Прес са под закрила на Закона за авторското право и са собственост на Струма Прес ЕООД освен ако не е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само с посочване на източника strumapress.com