Горещи новини

Петричанката, изкачила К2, посвети постижението си на българските жени

Силвия Аздреева – първата българка, изкачила К2 – втория най-висок връх в света, считан за най-опасен от всички 14 осемхилядника, се завърна в България.

Десетки петричани – възрастни и деца, представители на Общинска администрация – Петрич, водени от зам.-кмета Нина Попова, споделиха вълнението от стъпването на Силвия на българска земя.

Видяла смъртта отблизо. Видимо изтерзана – и физически, и психически. Горда от постижението. Но и потресена от новина, която я застигнала със силата на онази лавина, затрупала я в подножието на върха – зверството срещу Дебора от Стара Загора. Посвещавайки своя успех на всички български жени, смелата петричанка се обяви генерално срещу жестокостта и насилието.

“Отново успях да запиша името на България в историята на световния алпинизъм, и то с женско присъствие. Именно затова искам да посветя, а и вече посветих това постижение на българските жени. Защото ние сме много силни. Ние сме можещи. Нека всички българки да знаят, че могат да постигнат всичко, което пожелаят, без значение дали то се смята за мъжко или невъзможно. Те трябва да знаят, че могат да постигнат абсолютно всичко”, каза пред 24 часа Силвия Аздреева.

“Тук искам да отбележа нещо – случаят с Дебора, за който разбрах буквално преди два дни. Наистина съм потресена и шокирана от това зверство. Всички ние трябва да застанем зад жените, жертви на насилие. Обществото като цяло трябва да положи усилия да се спрат тези недопустими зверства”, добави тя.
“Между другото, в началото на годината аз и моят екип от фондацията ми “Заедно към върха” стартирахме подготовка на кампания срещу насилието над жени. Но кампанията трябваше да бъде отложена във времето заради моята експедиция до К2. В следващите месеци обаче отново ще се заема активно с тази кампания, защото жените трябва да получат подкрепа и да могат да излязат от бездната на насилието, в която живеят всеки ден”, каза още Силвия, току-що върнала се от тежката, но успешна експедиция.

За още актуални новини - харесайте страницата ни във Фейсбук ТУК.

Прочетете и

Жълт код за гръмотевични бури в Югозапада

Днес над западната половина от страната отново ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. Краткотрайни …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Текстовете и изображенията в сайта Струма Прес са под закрила на Закона за авторското право и са собственост на Струма Прес ЕООД освен ако не е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само с посочване на източника strumapress.com