Горещи новини

Президентът Румен Радев в интервю пред БНР

Вчера президентът на Република България беше гост в БНР и отговори на въпроси, поставени от политици и граждани. Тома Биков от ГЕРБ като гост преди него отправи въпроса “Кой носи отговорност за служебното правителство?”. Президентът отговори, че разбира се той носи отговорността и в никакъв случай не бяга от нея. Определи министрите в служебния кабинет като мотивирани, компетентни хора, хора, с които е работил по един или друг начин през годините и хора, които имат смелостта да бъдат министри в такъв тежък момент за страната ни, в момент на безпътица. Президентът допълни, че отишлото си правителство все още разполага с всички механизми за въздействие, но въпреки това има хора, готови да застанат срещу това. Той избегна въпроса дали слухът, че доста хора са му отказали министерския пост е истина. На въпроса готви ли се служебното правителство за едно по-дълго управление, народният глава отговори: ” Не искам да мисля, че ще отидем на трети парламентарни избори. Надявам се партиите да проявят благоразумие и отговорност и в рамките на следващия парламент да се състави правителство. Не е добре България да отива от избори в избори. България е парламентарна република с парламентарен контрол върху изпълнителната власт, контрол, който беше пренебрегван последните години “.

Според Румен Радев служебният кабинет е модел възможен за изход от кризата. Това правителство е урок, че обединението, на което не се осмели 45-то Народно събрание е възможно. И въпреки “заложените бомби”, вярва, че ще се справи успешно. На въпроса кои са бомбите, президентът отговори: ” Отишлото си вече правителство отказа да внесе актуализация на бюджета и върза ръцете на служебното такова. Абдикира и от депозирането на плана за Развитие и устойчивост. Това е план разработван половин година, с много голям екип, с анализи, с комуникация и забележки от Брюксел, до които ние нямаме достъп. Сега трябва да решим дали ще го внесем в този му вид с всички негативи или ще бъде актуализиран”.
Президентът даде пример с проекта за саниране, заложен в плана. Като заяви, че санирането е една от полезните програми, но не е справедлива. Струва много, а цялостно саниране би приключило след около 40 години.
Критериите за един добър план за развитие според него са: модернизация, базирана на световни технически постижения, всеобхватност, да се инвестира най-вече в образованието. Друг проект е въздушната медицинска помощ. Президентът разказа за случка в Родопите, които били откъснати от комуникация заради натрупал сняг. Бил е изпратен вертолет “Хугър” за бедстваща родилка “Той е тежък, щеше да затъне в снега, тогава спасителят, който се спусна от него, отиде при родилката и я убеди да се завърже с него, за да бъдат изтеглени. Когато детето се роди, жената го кръсти на спасителя си. Ето такива случки убеждават българските граждани, че има държава и държавата мисли за тях”. За това трябва да се мисли и за проекти в тази насока.
Румен Радев допълни, че политиката на едно управление, личи най – вече по приоритетите и въпросът не е да се хвърлят само лозунги в пространството, а да се предложи реално решение, план.

Снимка: Ани Петрова

За още актуални новини - харесайте страницата ни във Фейсбук ТУК.

Прочетете и

Д. Пеевски: Всички партии трябва да се смирят

След края на първото заседание на 50-ото НС, в което до избор на негов председател …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Текстовете и изображенията в сайта Струма Прес са под закрила на Закона за авторското право и са собственост на Струма Прес ЕООД освен ако не е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само с посочване на източника strumapress.com