Нинова: ГЕРБ и ПП-ДБ не могат си разпределят порциите на властта и цялата държава е заложник на това  

От БСП ще сме алтернатива на това и ще продължим да предлагаме безупречни кандидатури като тази на проф. Жени Стайкова

 

„От „БСП за България“ се отнасяме изключително сериозно към избора на ръководство на регулаторните органи и предлагаме подготвени хора. Днес ще ви представя кандидатурата на проф. Жени Стайкова, доктор на медицинските науки, която е безукорно професионална – със сериозен управленски и научен опит, без никакви съмнения за нейната почтеност или съмнения за злоупотреба със закона, за лично облагодетелстване за всичките години, в които е в системата.“ Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова от парламентарната трибуна при представянето на кандидатурата на социалистите за управител на Националната здравноосигурителна каса. 

 

От представянето на биографията на проф. Стайкова става ясно, че тя е професор в МУ-София, с множество специализации в България и чужбина, ръководител на болници, с принос за реализиране на програми на СЗО и координатор по европейски проекти в областта на здравето, преподавател и научен ръководител. Тя има над 150 публикации в български и чужди издания, притежава множество награди и грамоти за принос в осъществяване на националната здравна политика и постигнати високи успехи в здравеопазването.

 

„Това е човек, на който можем спокойно да поверим управлението на НЗОК и грижата за здравето на българските граждани.  Призовавам Ви да я подкрепите“, обърна се Нинова към народните представители. 

 

Лидерът на БСП отново взе отношение от парламентарната трибуна, когато стана ясно, че депутатите няма да изразят позиция по избора на управител на Здравната каса:  „Необичайно мълчание в парламентарната зала по такъв важен въпрос от управляващото мнозинство. Защо ли? И защо да не си кажем истината – за какво става дума днес? Имаше две кандидатури. Ние от БСП представихме професионален авторитет, човек с управленски опит, научни качества – абсолютно безукорна биография. Другият кандидат бе оттеглен сутринта внезапно. Но, обърнете внимание – това оттегляне върви заедно с внасяне на промени в закона, в които се казва, че като не бъде избран управител на НЗОК, то заместник може да изпълнява тази длъжност до безкрай. Виждате ли какъв е истинският замисъл и защо е това мълчание?“

 

Тя припомни, че при формирането на кабинета, отново от трибуната, е заявила, че паралелната държава се прегрупира, за да оцелее и да продължава да управлява.

 

„Днес виждате поредния епизод от това прегрупиране. Управляващите ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ не могат да се разберат за порциите на властта. В конкретния случай – за НЗОК. Кандидатурата на ГЕРБ сутринта беше обявена от ПП-ДБ, че няма да бъде подкрепена от тях. ГЕРБ видяха, че нямат мнозинство и я оттеглиха. Да чухте да се говори за професионални качества, за управленски качества, за подходящ човек, който да управлява този огромен ресурс честно и почтено, без да допуска да се краде и тези пари да достигат до повече български граждани? Нищо такова. Днес виждате една брилянтна сцена на задкулисие, на прегрупиране, на овладяване на регулаторните органи, което чухте и в един запис. Записът се изпълнява стъпка по стъпка – овладяване на държавата, разпределяне на порции и на власт без грам мисъл за българския народ. Това представлява днешното управляващо мнозинство на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ“, обясни Корнелия Нинова.

 

Тя обяви, че „БСП за България“ ще бъде опозиция и алтернатива на това.  „Днес представяме проф. Жени Стайкова. Другата седмица ще представим нашия кандидат за БНБ. Само да не видим същата игра, уважаеми управляващи. Поне я правете по-грамотно, защото днес ви лъсна истинското намерение. Мълчите, нито един упрек, нито един въпрос към нашата кандидатура и в същото време тихомълком внасяте закон, който казва, че няма да бъде избран председател на НЗОК, заместникът ще продължава да управлява. Защо? Защото вие не се разбрахте за разпределянето на порциите на властта. Това е истината днес, уважаеми български граждани – изобщо не ги е грижа за вас, за вашето здраве и вашето бъдеще, интересува ги единствено тяхното. Порциите от властта и разпределението помежду им, което, уви, не могат да направят и затова цялата държава сме заложници на това, че задкулисието се прегрупира“, каза още Нинова.

 

По нейните думи в държавата продължава да съществува действителността на едно лицемерие и двойственост за пред  хората и едно задкулисие на  дълбоката и паралелната държава, което взима истинските решения. 

 

„Страшно съжалявам, че „Продължаваме промяната” и „Демократична България” пропиляха енергията от 2020 г. за сериозна промяна в България. За промяна на модела на ГЕРБ. Това бе изгубено време. Имам чувството, че направихме един празен кръг и се върнахме в изходна позиция. Тежък извод, но уви. За нас обаче е важно, че ние оставаме през това загубено време последователни, принципни, отговорни, партия с кадри, които може да представи. Кадри, които искат да променят този модел и искат да променят посоката на развитие на България“, подчерта Нинова.

 

Тя посочи още, че тази принципност се изразява не само чрез кадрова политика, но и чрез законодателство и публични позиции.

 

„Искаме промяна на този модел. Моделът на здравеопазване е един от най-ярките случаи на задкулисие, на кражби и на корупция. Ще продължим да искаме, да настояваме, да предлагаме и да действаме срещу на практика“, завърши Корнелия Нинова. 

За още актуални новини - харесайте страницата ни във Фейсбук ТУК.

Прочетете и

Детските градини в Благоевград преминават на делегирани бюджети

По предложение на кмета Методи Байкушев в Общинските детски градини и Центъра за личностно и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Текстовете и изображенията в сайта Струма Прес са под закрила на Закона за авторското право и са собственост на Струма Прес ЕООД освен ако не е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само с посочване на източника strumapress.com