Снимка: Булфото

Николай Василев: Аз съм авторът на идеята за приватизация на ББР

“Аз съм авторът на идеята за приватизация на ББР”, това съобщи днес по време на пресконференция, организирана от ПП “Има такъв народ” номинираният за министър-председател Николай Василев.

Пресконференцията бе свикана поради оттеглените кандидатури за министерски съвет и министър-председател.

“Последните три дни бе излята уникална помия върху г-н Василев от партия, която би трябвало да бъде опонент на ГЕРБ, а не наш. В сряда, когато Президентът Радев ни събере, ще има разговори неминуемо между всички в залата. Ние няма да правим задкулисни уговорки и да раздаваме министерски постове за подкрепа. Но за нас е важно да получим подкрепата на двете нови партии (бел. ред. Демократична България – Обединение и Изправи се! Мутри вън!). Но дори и с техните гласове математиката не излиза. Поради тази причина ще имаме нужда от подкрепа и от други политически формации. Ние ще представим нашия вариант за правителство, който ако не бъде подкрепен, ще отидем на нови избори.”, заяви Тошко Йорданов по време на брифинга.

Николай Василев от своя страна каза, че ако беше дадена възможност на това правителство, то щеше да е най-реформаторския кабинет в българския преход – правителство с ДНК на бъдещето.

“През цялото време следвах тактиката на Има такъв народ и затова не съм говорил с вас, но сега имам тази възможност. Не зная дали това ще е най-лесната пресконференция, но със сигурност ще е най-усмихнатата. Имаше обвинения в общественото пространство, че аз не съм ново лице. Това е вярно. Но ако бях нов щеше да има критика, че съм без управленски опит.”, добави Василев.

Относно репликите, че г-н Василев е част от управлението на НДСВ, той отговори: “Гордея се, че съм от НДСВ, защото НДСВ беше партията, която поведе България към НАТО и Европейския съюз. Не съм нито ляв, нито от ДПС. Просто нямаше друга коалиция, която да ни отведе към Европейския съюз.”

Той заяви, че има само две зависимости в живота – дъщерите му.

“Разочарован съм, че получих най-много атаки именно от десния сектор. За мен това бе приятелски огън.”, сподели огорчението си Василев.

На въпрос кой предложи състава на правителството Василев отговори, че кандидатите за министри са били съвместно подбрани между ръководоството на Има такъв народ, лидерът на Партията Слави Трифонов и него самия.

“Никакви чужди посолства нямат отношение към кандидатите за министри.”, каза още той. (бел. ред. Николай Василев не даде отговор за себе си)

На въпрос от журналисти не е ли редно лидерът да поеме отговорността, заемайки премиерския пост и не се ли подменя вота на хората като се представят други министри извън партията, Тошко Йорданов отговори, че според Конституцията не задължително лидерът да е министър-председател.

“От 99 г. управлението е под тази форма. Всеки министър председател прави каквото си иска и министерски съвет се превръща в по-важно звено от Парламента. Крайно време е да се сложи край на месианството, на човека спасител.”, допълни той.

“3 години преди провеждането на референдума. Видя се, че няма друг вариант освен политическата партия да стане промяната. Тая партия е правена от зор.”, отговори Йорданов на въпрос защо през 2013 г. е отказал да стане политик.

Бе засегната и темата с предложението за приватизацията на Българската банка за развитие. Идеята е била на самия кандидат за премиер Николайв Василев.

“Няма нужда от остатъчна държавна банка. Не ми е хрумнало миналата седмица. Това е идея от много време.  За мен ББР никога не е трябвало да я има, не е постигнала нито една от целите, за която е създадена.”, допълни той.

“Слави Трифонов е на работа в момента и това е причината да не е тук. Кабинетът ще ви го представим съвсем скоро, когато му дойде времето. В сряда, когато е първото заседание на парламента, ще разговаряме с останалите партии. Ние отново ще представим наш кабинет, който ако бъде подкрепен, ще влезе в длъжност. Ако не бъде подкрепен, най-вероятно отиваме на нови избори. Тук вече отговорността е у колегите от “Демократична България” и “Изправи се! Мутри вън!”, обяви Тошко Йорданов.

Относно Планът за възстановяване Василев заяви, че “продължаваме да не го внасяме и пак оставаме на опашката”, което не е хубаво.

“Все си мисля, че имаме общ враг. Да, имаме различия, но те се изглаждат. Защо, как ходете ги питайте тях за тази реакция. Не мислим, че са безотговорни. Може да се окаже, че БСП, ДПС, Изправи се! Мутри вън! и Демократична България ще направят кабинет. Ако искахме предсрочни избори, щяхме да хвърлим кърпата, а не да предлагаме кабинет и да прецакаме един професионалист”, посочи още Тошко Йорданов.

За още актуални новини - харесайте страницата ни във Фейсбук ТУК.

Прочетете и

Световни марки козметика вече се използват и в Благоевград

Козметиката на 21 век вече и в Благоевград!  Виктория Кирчанова работи като козметик-терапевт от 12 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Текстовете и изображенията в сайта Струма Прес са под закрила на Закона за авторското право и са собственост на Струма Прес ЕООД освен ако не е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само с посочване на източника strumapress.com