Стоян Стоев: За 6 месеца стойността на булевард Европа се е увеличила с 2 млн. лева. Подобен абсурд има само в Община Сандански

За 6 месеца сумата по договора за ремонт на булевард Европа се е увеличила с колосалните 2 000 000 лв. За това алармира общинският координатор на ГЕРБ – Сандански Стоян Стоев. По думите му оскъпяването по договора за строителство вече е 40%, а просто изчисление показва, че сметката за плащане на санданчани расте с 300 000 лв. месечно.

„Това, което иска и прави Община Сандански е скандално. Само преди 6 месеца гръмко обявиха началото на това дълго чакано строителство. На всеки 3 месеца обаче измислят нова причина, за да оскъпят проекта“, обясни Стоев. Той показа документи, от които е видно, че през август месец, договорът за строителство е сключен за ‪4 473 840‬ лв. с ДДС. По предложение на кмета Атанас Стоянов на 27 октомври 2022 г. Общинският съвет, начело с групата на ВМРО, гласуват допълнителни ‪1 071 703‬ лв., които да се преведат на строителната фирма. „Обяснението тогава бе ръста на цените в строителството. След само 3 месеца обаче кметът Атанас Стоянов иска нови ‪856 926‬ лв., които предстои утре да се гласуват на заседание на Общинския съвет. „От ГЕРБ ще бъдем категорично против, но нашият глас често остава самотен в местния парламент“, коментира още Стоян Стоев.

 

Според общинският координатор на ГЕРБ, най-скандалното е, че кметът Стоянов се аргументира с приетата от Министерски съвет Методика за индексация на цените в строителството. Целта ѝ е да компенсира изпълнителите по вече сключени договори, заради голямото поскъпване на редица материали в сектора. „В това има логика, но Методиката е приета през септември 2022 г. Тоест, когато кметът Стоянов е предложил да се дадат допълнителни над 1 млн. лв. на строителя, е включил в тези изчисления всички повишени цени. „Настоящите над 800 000 лв. са еднолично решение. Остава отворен въпросът и какви конкурси изобщо провежда общината след като може да плати с 40% по-скъпо за една услуга“, възмутен е Стоян Стоев.

 

От ГЕРБ са заснели булеварда с дрон и показаха снимки, от които е видно, че стратегическият проект е много далеч от завършване. „Кметът обещаваше, че още януари 2023 г. строителството ще е приключило, но виждаме, че само сумата по договора расте“, коментират от най-голямата партия. Според тях, с тези темпове, има шанс това да се окаже проектът с най-голямото поскъпване в историята на България.

 

Те припомнят и че именно правителството на ГЕРБ осигури 4 млн. лв. за този важен за Сандански проект. „Това се случи още в края на 2020 г. Две години обаче кметът Сандански Атанас Стоянов не успя да проведе процедури за изпълнение или просто планираше да започне ремонта в края на мандата си, за да пререже лентата непосредствено преди изборите за кмет. Тези политически сметки на тези, които днес управляват общината, струват колосални суми на местното население, защото преди 2 години цените в строителството бяха много по-ниски“, казаха още общински съветници.

 

От ГЕРБ планират да сигнализират всички компетентни институции за скандалното увеличение на сумата по договора, а в Сандански все повече се говори, че ремонтът на булеварда и постоянните оскъпявания по него са подготовка за финансиране на предстоящата предизборна кампания на кмета Атанас Стоянов.

 

Снимки: Как изглежда днес булевард Европа днес. Всеки месец стойността по договора за строителство се е увеличавала с 300 000 лв.  

За още актуални новини - харесайте страницата ни във Фейсбук ТУК.

Прочетете и

Празнуваме Петльовден – денят на мъжките рожби

Петльовден е български народен празник, обичай с регионално разпространение. Чества се главно в източнобългарската етническа …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Текстовете и изображенията в сайта Струма Прес са под закрила на Закона за авторското право и са собственост на Струма Прес ЕООД освен ако не е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само с посочване на източника strumapress.com