Община Благоевград отново няма пари за децата ни

Кметът на Община Благоевград Илко Стоянов ще внесе за разглеждане изменение на наредбата за отпускане на стимулираща еднократна помощ за първо, второ, трето дете. В изменението се предлага помощта да бъде намалена, защото в тези размери била непосилна за бюджета на общината.

И тъй като новата норма не може да отмени старата, намалението ще бъде за заявленията, подадени след приемането на измененията.

“Изплащането на високи парични помощи за семействата, които са се  сдобили с дете през тази година е наистина стимулиращо, но за съжаление, това ще означава общината да не може да изплаща задълженията си в други сфери.”, пише в предложението.

Към момента общината има за изплащане 207 950 лв за родените деца през 01.01.2020- 31.07.2021 г. и очаква заявления за още 50 000лв от тази година.

В предложеното изменение от кмета Илко Стоянов, се предвижда при недостиг на тазгодишния бюджет, помощите да се изплащат през следващата година. Другата промяна е относно срока за подаване на заявление като той също се намалява от година на 6 месеца, които според общината са напълно достатъчни.

Предвижда се и промяна за помощта при 4-то дете, а именно – тя да се изплаща само на родители с висше образование. Останалите изисквания за уседналост и постоянен адрес в община Благоевград поне 2 години, непрекъснати здравноосигурителни права и липса на задължения към общината остават.

За родител, осиновител с основно образование помощта се намалява от 200 лв. на 50 лв.

За родител, основител със средно образование – от 600 лв. на 300 лв.

За родител, осиновител с висше образование от 900 лв. на 450 лв.

За второ дете помощта е съответно 60 лв., 400 лв., 600 лв. според образованието. И за трето 70 лв., 500 лв., 1000 лв., при предвидени преди изменението 300, 1000, 2000 според степента образование.

Както се вижда помощите се намаляват двойно, а при основното образование дори тройно.

Предложението е към ОбС – Благоевград и предстои да се разгледа на сесия от общинските съветници.

Вижте цялото предложение и мотивите към него в галерията.

В изпълнение на разпоредбите на чл. 26, ал. 3 от Закона за нормативните актове, проектът на Наредба за изменение и допълнение на Наредбата за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на община Благоевград е публикуван на интернет страницата на община Благоевград.

Предоставена е възможност на заинтересованите лица в едномесечен срок от публикуването, да направят своите предложения по проекта.

Предложения могат да се депозират в Центъра за услуги и информация на гражданите при община Благоевград на адрес: гр. Благоевград, пл. „Георги Измирлиев“ №1 , партер, както и на електронен адрес: kmet@blgmun.com

За още актуални новини - харесайте страницата ни във Фейсбук ТУК.

Прочетете и

Световни марки козметика вече се използват и в Благоевград

Козметиката на 21 век вече и в Благоевград!  Виктория Кирчанова работи като козметик-терапевт от 12 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Текстовете и изображенията в сайта Струма Прес са под закрила на Закона за авторското право и са собственост на Струма Прес ЕООД освен ако не е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само с посочване на източника strumapress.com