Горещи новини

Кметът Илко Стоянов: Ако има референдум, истинският въпрос към хората трябва да бъде дали искат „Бачиново“ да се превърне в парк или да остане местност

Въпросът, който трябва да бъде зададен на благоевградчани, в случай че има референдум, е дали искат „Бачиново“ да бъде превърнат в истински парк или предпочитат да остане местност. Това заяви на пресконференция кметът на Благоевград Илко Стоянов.

 

Той поясни, че според сегашния Общ устройствен план частните имоти в местността са предвидени за застрояване. „Ако се инициира референдум и жителите застанат зад идеята за паркова зона, терените ще останат частни, но няма да може да се реализира жилищно строителство. В същото време ще могат да се ползват за различни неща, търговски обекти, спортни площадки, например, а финансовите ползи ще бъдат за собствениците“ заяви Стоянов.

 

Кметът подчерта, че подкрепя идеята гласът на хората да бъде чут, но за него е важно и какви са въпросите, които се задават. 

 

„Те трябва да бъдат простички, а от отговорите им да произтичат генерални решения.  Ще дам пример със Стара Загора, където се проведе допитване. Там, жителите трябваше да кажат дали искат местността „Бедечка“ да се превърне в парк или да си остане местност. За мен това е истински въпрос. Оттам нататък, всички дискусии, които ще се случват, ще са в резултат на решението на хората“, коментира кметът Стоянов. 

Той добави, че е много важно да се  вземе предвид и факта, че към този момент България няма План за възстановяване и устойчивост. 

„Има само намерение за това да бъде одобрен такъв, но ЕК не се е произнесла. Нямаме Оперативни програми, които да функционират. Това ще се случи в един момент, но не знаем в кой. Не трябва да забравяме, че  следващият програмен период ще се отличава с това, че общините ще трябва да самоучастват в проектите, които ще се реализират. Очевидно някои хора имат интерес да внушават на обществото, че нещо страшно се случва. Явно действията им са породени от техни лични страхове и амбиции“, допълни още Стоянов.

 

Той поясни, че произвеждането на референдум, съгласно решение на ОбС, ще струва на данъкоплатците 0,5 млн. лева и е много важно общинските съветници да кажат от кое перо от бюджета ще бъдат взети тези пари. 

„Това, което ме притеснява е, че след няколко месеца, някой може да реши да направи още един референдум и ние ще влезем в един цикъл, който неминуемо ще се отрази изключително негативно на финансовата  стабилност на Общината“, коментира още кметът. 

 

За още актуални новини - харесайте страницата ни във Фейсбук ТУК.

Прочетете и

Кирил Петков за проектокабинет на ПП: Съставът ще бъде непроменен

Това, което сме обсъдили до този момент с Изпълнителния съвет на „Продължаваме промяната“ е, че …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.