Гордост за България! Как Антонио от Благоевград стигна до сребърен медал от Международна олимпиада

На 15.08.2021 приключи Международната олимпиада по география, от която Антонио Симеонов Георгиев се завърна със сребърен медал, а българският отбор с великолепните момчета: Антонио, Теодор, Даниел и Атанас, стана 6-и в света!

Това е историческо постижение за страната ни, но нямаше посрещане на момчетата с куп репортери или парични награди, нито снимки, защото в България науката не е на почит за разлика от спорта. Но това ще бъде тема на отделна статия.

Наш репортер се срещна с Антонио и учителката му по география г-жа Ваня Стоева в Природо-математическата гимназия „Сергей Кoрольов“, за да разкажат повече за самото участие и пътя до сребърното отличие.

„Започнах да уча география в 5-и клас като задължителен предмет“, започва историята си Антонио. „Преподавател в 4-то училище ми беше г-жа Алмишева, може да се каже, че тя бе първият човек, който ме запали по науката „География“. Започнах да участвам всяка година в олимпиадите и интересът да научавам още и още, ставаше все по-голям. Харесва ми да се състезавам, тръпката да побеждаваш определено те бута напред и е добър стимул“, продължава разказа си Антонио.

„Той е учил география до 7-и клас“, споделя с нас г-жа Ваня Стоева. „Осми клас е само подготвителен клас с чужд език, български и математика. Тогава пропуска за една година географията и в 9-и клас се запознахме, когато започнах да преподавам на класа им.“

Г-жа Стоева си спомня, че на първото състезание, в което са участвали, Антонио е бил доста назад в класирането. „Той се ядоса и разочарова много, но аз му обясних, че това е първото му състезание, че е пропуснал една година и, че трябва да се опознаем и напаснем начина си на работа.

Тогава аз видях потенциал у него и го запознах с Мартин, друг мой ученик, който постигаше завидни резултати на олимпиадите. Той му беше като пример, стимул да се конкурира с него и да го надмине. И така малко по-малко успехите започнаха да идват.“, споделя още неговата учителка.

Това са постиженията на Антонио само от 2019 г., когато е първото му участие в Международно състезание, до днес.

2019 г. – Международна олимпиада в Хонг Конг;
2020 г. – Европейска олимпиада eGEO, онлайн от Варна с домакин Босна и Херцеговина / бронзов медал;
2021 г. – Национална олимпиада- 1 място, титлата “ Лауреат”;
– Европейска олимпиада – онлайн, домакин Сърбия/ бронзов медал;
– Международна олимпиада – онлайн, домакин Истанбул /сребърен медал

Антонио става първи на Националната олимпиада с оценка 6.00 и е избран сред 7-те участника в националния отбор. Там минават тест по английски език, защото Международната олимпиада се провежда изцяло на английски. Сред тях се избират четиримата най-добри, които да представят страната ни на международния форум. Точно тези четирима, които донесоха престижното 6-о място за страната ни.

Антонио споделя, че на Европейската олимпиада, отборът е бил от същите момчета и това, че са успели да изградят екипност, е основната причина за успеха.

„Въпреки, че състезанието е индивидуално, ние не бяхме конкуренти, а отбор и именно работата ни в екип донесе това място в класирането. Други години този екип е липсвал, но ние четиримата знаехме, че представяме България и отборът е най-важен.“, казва той.

Самата олимпиада се е състояла от няколко модула. Първата част е била мултимедия с 40 въпроса и 70 мин време за решаването им. Въпросите включват метеорология, химия, демография, физика… Както казва Антонио „географията е наука, която обединява всички останали“. Втората част е практическо решение на задача, в което взима участие целият отбор.

Антонио е едно изключително скромно момче, а разговорът с него е удоволствие за всеки. Той има невероятни знания не само по география, а и математика, компютри, английски…

Г-жа Стоева споделя, че успехите са плод от труда на всички учители в Природо-математическата гимназия, които работели като екип с Антонио. Тя самата заделя средства, за да закупи учебник от школата на Оксфорд, за да може Антонио да извърши подготовката си на нужното ниво. А директорът не спира да подкрепя момчето както финансово, така и като приятел, за да стигнат всички заедно до медалите и отличията.

За мен на първо място като човек, а после и журналист, беше изключително удоволствие да се срещна с Антонио и г-жа Стоева. Той е един изумителен, буден, млад човек с невероятна скромност. А г-жа Стоева е учител в истинския смисъл на думата, като човек, който се раздава от цялата си душа и поддържа пламъка на науката у учениците си.

Успехът в такъв екип е неизбежен.

С Ваня Стоева и Антонио Георгиев разговаря Ваня Бахчиванова.

Прочетете и

Ивет Горанова със сребро от Балканиадата!

Два месеца, след като триумфира с олимпийската титла, състезателката ни по карате Ивет Горанова прибави …

Един коментар

  1. Много добре казано „Това е историческо постижение за страната ни, но нямаше посрещане на момчетата с куп репортери или парични награди, нито снимки, защото в България науката не е на почит за разлика от спорта.“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *