Важни решения взеха днес съветниците от ОбС – Благоевград

На проведеното днес редовно заседание на Общински съвет Благоевград бяха гласувани и постановени 24 решения. Заседанието започна с отчет за дейността на местния парламент и неговите комисии за периода 01 януари 2021 г. – 30 юни 2021 г. Той бе представен от председателят на Общински съвет Благоевград Радослав Тасков.

От думите му стана ясно, че за първите шест месеца на годината са проведени 6 редовни и 2 извънредни заседания. Приетите решения през отчетния период са 311, като същите са взети с изискуемите от закона мнозинство и начин на гласуване.

„В законоустановения срок, преди провеждане на заседание на Общински съвет, се публикува покана, заедно с проект за дневен ред, както и се публикуват уведомления за заседанията на постоянните комисии при Общински съвет Благоевград на интернет страницата на общината“, отчете още председателят Радослав Тасков.

Днешното редовно заседание продължи с кратки дебати по въпроса с приемането на новата структура на общинска администрация. След дискусия, общинските съветници приеха с 32-а гласа „За“ , 1- „Против“ и 2- „Въздържал се“ предложението на кмета на община Благоевград Илко Стоянов, относно общата численост и структура на общинска администрация. Прието бе и предложението на кмета, относно създаването на звено „Инспекторат“ към дирекция „Екология и чиста среда“ при община Благоевград.

По време на дискусията председателят на Общински съвет Радослав Тасков и общински съветници изказаха притеснения, относно това какво ще се случи с видеонаблюдението, предвид предлаганото закриване на звено „Обществен ред и сигурност”.  От своя страна кметът на Благоевград Илко Стоянов увери, че щатното разписание там ще се запази, като тепърва ще се търсят отговори на някои важни въпроси, свързани с въпросната система за видеонаблюдение.

Като част от активната социалната политика на Община Благоевград, бяха приети редица предложения, сред които предоставяне на права на кмета  за издаване на Акт  за възлагане на услуги от общ икономически интерес  по изпълняван проект „Патронажна грижа + в община Благоевград“, по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020година.

Във връзка с подобряване на политиката на Общински съвет и община Благоевград, относно предоставяне за закупуване на общински жилища, председателят Радослав Тасков обяви, че още през месец септември ще предложи нова стратегия, като се налага да бъде извършена промяна, за да се регламентират ясни и точни критерии при какви условия ще се дава за продажба общинско жилище.

„Предвиждам в стратегията да бъде поставен конкретен срок, в рамките на който всеки да може да кандидатства за закупуване на обитаваното от него общинско жилище. След изтичане на този срок да бъде наложен мораториум и да се спре продажбата на общински жилища за определен период“, каза още председателят на Общински съвет Радослав Тасков.

С 34 гласа „За“ съветниците одобриха предложението за финансирането на ин-витро процедури със средства от бюджета  на общината.

Гласувано беше и предложението за отпускане на еднократна финансова помощ на жители на община Благоевград, съгласно приетите от Общински съвет Благоевград критерии и целеви групи.

На сесията, общинските съветници дадоха съгласието си – кметът на община Благоевград Илко Стоянов да участва и да гласува по точките в дневния ред на предстоящо извънредно присъствено заседание на Общото събрание на Асоциацията по ВИК Благоевград, което ще се състои  на 10 август 2021 година.

С 32 гласа „За“, 0- „Против“ и 1- „Въздържал се“  местните парламентаристи гласуваха и предложението във връзка с предоставянето за безвъзмездно управление на общински нежилищен имот, публична общинска собственост  на Център за комплексно обслужване на деца с увреждания и хронични заболявания Благоевград.

За още актуални новини - харесайте страницата ни във Фейсбук ТУК.

Прочетете и

Световни марки козметика вече се използват и в Благоевград

Козметиката на 21 век вече и в Благоевград!  Виктория Кирчанова работи като козметик-терапевт от 12 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Текстовете и изображенията в сайта Струма Прес са под закрила на Закона за авторското право и са собственост на Струма Прес ЕООД освен ако не е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само с посочване на източника strumapress.com