Горещи новини

Най-тъжният ден за християните – Разпети петък! Ден за смирение и покаяние

Днес е Велики петък или Разпети петък – най-тъжният, най-тежкият ден за Божия син – Исус. В този ден Христос е бил подложен на поругания и неимоверни страдания.

Това е денят, в който Исус Христос е бил разпънат на кръста, за да стане изкупителна жертва за греховете на човечеството. Погребан е в каменен саркофаг в пещера, пред която поставят стража и огромен камък на входа.

„Той бива разпитван, вина Му вменили, а Пилат, пoдстрекан от тълпата, която ревяла „Разпни Го“, му издал тежка присъда“, така гласи разказът и на четиримата евангелисти – Матей, Марк, Лука, Иоан. 

На Велики Петък се припомнят великите страдания на Иисус Христос, волно приел да бъде съден, бичуван, оплют, бит с плесници и показан пред народа в багреница за поругание с кръст в ръка и с венец от тръни на главата. Нарамен с тежък кръст от преторията на Пилата, Христос бил поведен към Голгота на разпятие.

На този ден в храмовете се извършва неговото опело. На утринната служба се четат дванадесет откъса от Евангелието, които разказват за страстите (от църковнославянски – страданията) на Исус Христос. По време на богослужението вярващите държат в ръце запалени свещи, символ на величието на Спасителя по време на страданията му и духовното бодърстване на християните. Не случайно именно в този ден от Страстната седмица постът е особено строг – църквата повелява да не се яде и да не се пие нищо, дори вода.

Извършва се ритуалът „минаване под масата“ в храма. Счита се, че това носи здраве и късмет, а според някои – и опрощаване на греховете.

За още актуални новини - харесайте страницата ни във Фейсбук ТУК.

Прочетете и

Прокуратурата проверява договора на Лена Бориславова с ББР

Прокуратурата проверява договора на Българската банка за развитие (ББР) с началничката на кабинета на премиера …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.