Община Кресна ще отбележи 150 години от рождението на Яне Сандански

На 18.05.2022 г. се навършват 150 години от рождението на Яне Иванов Сандански (18.05.1872 г. – 22.04.1915 г.), известен с псевдонимите Пиринският орел, Пиринският цар, Сандан паша и Старика. Онези от вас, които са изкушени от историята на Македония и борбите на българите за единение ще си спомнят, че отвлечената през 1901 г. американска мисионерка, мис Елън Мария Стоун, го е наричала в спомените си и „Добрият човек“ (това е известната в българската историография афера „Мис Стоун“).

Въпреки своята противоречивост, личността на Яне Сандански продължава да живее в народната памет като символ на свободолюбие и безпримерна храброст.

Яне Сандански е роден в село Влахи, което се намира на територията на община Кресна, която организира поредица от мероприятия, с които да отбележи тържествено годишнината от неговото рождение:

На 14.05.2022 г. от 8:00 ч. местното туристическо дружество „Синаница“, заедно с ученици от СУ „Паисий Хилендарски“ в гр.Кресна, организират поход до родното място на Войводата. В с.Влахи ще бъдат посрещнати от кмета на община Кресна  Николай Георгиев и кметския наместник на селото  Васил Василев.

На 17.05.2022 г., от 13:30 часа, в двора на СУ „Св.Паисий Хилендарски“ в гр.Кресна, за учениците от първи до четвърти клас, е организирана среща с родствениците на Яне Сандански краеведът Борис Сандански и Зоя Дюбоа-Санданска. Борис и Зоя ще представят пред децата своите нови книги „Яне Сандански. Живот и след смъртта“ и „150 години Яне Сандански“, а вие, ако решите да присъствате, ще можете да поговорите с авторите и да получите автограф.

На 17.05.2022 г., от 17:00 часа, в тържествената зала „5-ти октомври“ на община Кресна ще се състои откриване на Фото-документална изложба, посветена на 150 годишнината от рождението на големия български революционер, войвода и дългогодишен ръководител на Серския революционен окръг на ВМОРО, Яне Сандански. Ще има рецитал, песни за Яне, слово, а най-интересна е самата изложба, която включва мултимедийни подложки, позволяващи не само да се насладите на прекрасната визия, но и да чуете съдържанието на всяко от 9-те табла, докато разглеждате. Отново ще можете да се срещнете с Борис и Зоя и да поговорите с тях за книгите им.

На 18.05.2022 г., в 11:00 часа, в старата църква на село Влахи „Св.Пророк Илия“ (на центъра на селото) ще се отслужи заупокойна молитва, а по-късно на паметника на Войводата ще бъдат поднеси венци и цветя.

На 18.05 ще има организиран транспорт за вас до село Влахи.

За още актуални новини - харесайте страницата ни във Фейсбук ТУК.

Прочетете и

Децата на Благоевград със спортен празник по повод Деня на детето

Малчуганите от детските градини на територията на община Благоевград ще участват в спортния празник „Здрави …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.