Иманяри унищожиха напълно акропол на над 6000 г. край Дъбница!

Археолози от Националния исторически музей установиха изключително нагло нарушаване на некропола на проучвания на обект Свети Архангел край село Дъбница. Те са се натъкнали на изкопите са с невиждани размери (100 – 150 метра и дълбочина на места до 1.70 метра), направени с тежка земекопна техника, съобщават от пресцентъра на Националния исторически музей (НИМ).

Укрепеното селище в местността Свети Архангел се проучва от екип на музея още от 2020 г. При започването на редовните археологически разкопки по целия хълм бяха установени иманярски изкопи, някои от тях на повече от 30 години, а други съвсем пресни. В процесa на работа обектът е бил обезопасен с видео наблюдение, което спря окончателно набезите.

Некрополът на селището се намира на около 2-3 км северно от укрепения хълм. До момента са регистрирани няколко гробни съоръжения, нарушени от иманярска интервенция, но като цяло обекта беше добре запазен. Поредният акт на иманярите е унищожил, почти изцяло ранно християнския некропол, изтъкват археолозите.

Нека припомним, че местността Свети Архангел се е обитавала близо 6000 години – от късната каменно-медна епоха до 13 век. Материалите открити от екипа до този момент показват изключително висока материална култура на населението. Обектът е единствения в региона, който е бил обитаван непрекъснато в толкова дълъг период и проучването му ще даде изключително ценна информация за земите по средна Места. Едновременното изследване на селището и некропола му ще дадат и още по-голяма яснота за жителите, населявали котловината на Гоце Делчев.

Няколко пъти властите са били уведомявани за набезите както от Националния исторически музей, така и от Регионалния исторически музей в Благоевград, но от тяхна страна до този момент няма предприети действия.

 

 

Снимка: БГНЕС 

За още актуални новини - харесайте страницата ни във Фейсбук ТУК.

Прочетете и

65 семейства получиха помощ за новородени, 24 000 лв. и за двойки с репродуктивни проблеми

Община Благоевград изплати 71 200 лева еднократна помощ за новородени деца. Средствата бяха преведени по …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Текстовете и изображенията в сайта Струма Прес са под закрила на Закона за авторското право и са собственост на Струма Прес ЕООД освен ако не е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само с посочване на източника strumapress.com