РИК Благоевград – “Изобилие от жалби и сигнали”

Благоевград- 6,89%

Гърмен- 5,66%

Банско- 21,64%

Гоце Делчев- 10,76%

Петрич- 8.76%

Сандански- 11,53%

Сатовча- 12,02%

Струмяни- 12,36%

Хаджидимово- 8,68%

Само в три секции в Благоевград има по 2 машини, а в Петрич само в две. За сравнение на местните избори, секциите с по 2 машини в града са били 57. Това озадачи РИК, но струпване на хора така и иначе няма.

Огромно количество жалби и сигнали са постъпили до момента като по-голямата част от тях са от политическите партии “ГЕРБ” и “Има такъв народ”.

В 37-а секция СИК самоволно взели решение за преминаване към хартиено гласуване.

Вече има официално решение от ЦИК, опълномощени за преустановяване на машинното гласуване, да са РИК, за да се избегне забавянето с 2, 3 часа за разрешение, което е довело до отказ на много граждани да гласуват.

Сигнали за липса на машини за упражняване на вота в секции, които са с над 300 избиратели има не само от Горно Краище, където председателят на СИК подаде оставка, но и от Гърмен, Белица, Якоруда.

Скандалът според РИК днес идва от Симитли, където председателят решава самоволно кой може да гласува с придружител и кой не. Става въпрос за български граждани от ромски произход, които са неграмотни и молили за помощ с машината. С придружител имат право да гласуват единствено хора с увреждания.

Друга жалба е подадена от Георги Ангелски от Петрич, където в 15-а секция зам.-председателят на СИК определял вота като заставал до машината за гласуване при упражняване вота от гражданите. Жалбата е приета като основателна и са подадени съответните инструкции.

Днешният ден изобилства от всякакви жалби и сигнали на фона на ниската избирателна активност.

Снимка: БГНЕС 

За още актуални новини - харесайте страницата ни във Фейсбук ТУК.

Прочетете и

Скандал в ЦИК! Секретарят на ВМРО с крясъци “мафия”

Бурна сцена неочаквано се разигра по време на тегленето на жребия за поредните номера в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Текстовете и изображенията в сайта Струма Прес са под закрила на Закона за авторското право и са собственост на Струма Прес ЕООД освен ако не е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само с посочване на източника strumapress.com