Михаела Михайлова - Вечерен, сватбен и абитуриентски грим

Таксиджии в лют спор за тарифите по време на сесия на ОбС-Благоевград

На днешната сесия на Общински съвет Благоевград се разрази ожесточен спор, придружен с нецензурни подвиквания, между шофьорите на таксита от няколко фирми в града. Едните изразиха своето желание местните парламентаристи да вдигнат минималната тарифа за километър пробег, другите бяха твърдо против.

Спас Калаузки – управител на „Еко Такси“ Благоевград взе думата от името и на фирмите „Мега шанс“ и „Тип-топ“ и заяви, че е Благоевград в момента има картелно споразумение, което не е между фирмите превозвачи, а благодарение на Общиснки съвет, който е приел минимална тарифа от 0,75лв. Той обясни, че в момента 90% от шофьорите возят на тази минимална цена от 0,75 и ако съветниците вдигнат минималната тарифа на 0,90лв пак 90% от такситата ще возят на посочената цена. „Уловката е, че на хората вместо да кажем ние увеличихме цената на такситата, ще кажем Общиснки съвет увеличи цената. Това, което трите фирми предлагаме е да се запази цената за минималните тарифи на 0,75 дневна и 0,85 нощна.“, заяви Калаузки.

Думите му бяха посрещнати с неприлични възгласи и ескалираха напрежението сред събралите се шофьори на таксита в залата.

Тогава Калаузки се обърна към тях и попита защо „ОК“ такси возят на 0,75, а не на 1 лв, след като имат тази възможност, тъй като максималната тарифа за километър пробег в момента е фиксирана на 1 лв.

„По този начин искате чрез решение на Общиснки съвет за вдигане на цените да ни накарате и ние да вдигнем нашите“, възмути се Калаузки.

Втори за изказване взе думата Росен Начев, който заяви, че актуализацията на цените предвид повишението на горивата е наложителна. Той изрази мнение, че в града има превозвачи, които вместо да работят за повишаване качеството на услугата, използват единствено ниската цена като преимущество.

Разрази се спор кой в какви автомобили вози клиентите си, кой с какъв автопарк е и каква хигиена поддържа в автомобила си.

От КИИНП – Комисията към Общиснки съвет, разглеждаща икономическите въпроси, изразиха становището си, че най-правилното решение, което могат да вземат в случая е да бъде вдигната само максималната тарифа за километър пробег от 1 лв на 1,10 дневна и от 1,10 на 1,20 нощна.  Това ще позволи на превозвачите, които желаят да продължат да возят на по-ниска цена, да запазят тарифата от 0,75 лв, а тези, които искат увеличение, да могат да вдигнат максималната си тарифа до 1,10 (1,20 нощна). Така Общиснки съвет няма да се набърква в свободния пазар и да взема страната на една или друга фирма.

Думата взе и общиснкият съветник Павлин Янкулски, който заяви, че с настояването за вдигане на тарифите „ОК“ такси желае да наложи монопол и да фалира останалите фирми.

В крайна сметка предложението на КИИИНП към Общински съвет Благоевград да се увеличи само максималната дневна и нощна тарифа за километър пробег с 0,10 не бе прието с 19 гласа „За“, 10 „Въздържал се“ и 0 „Против“. Предложеното за повишаване на минималната и максималната тарифа с 0,10 също не бе прието с 10 гласа „За“, 5 „Против“ и 15 „Въздържал се“ и цената на такситата в Благоевград остава 0,75 лв. дневна и 0.85 нощна тарифа.

Но таксиметровите шофьори заявиха, че увеличение на услугата ще има.

За още актуални новини - харесайте страницата ни във Фейсбук ТУК.

Прочетете и

Нови лица в листата на ГЕРБ! На събрание бе одобрена подредбата на кандидат-депутатите

На приключилото тази вечер Областно събрание на ПП ГЕРБ бе обсъдена и одобрено листата на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.