Горещи новини

Областната управа свика кризисен щаб заради  марокански скакалци в Петрич и Сандански 

Извънредно заседание на Областния щаб за изпълнение на Областния план за защита при бедствия свика днес областният управител Георги Динев, след получено уведомително писмо от директора на ОДБХ- Благоевград за наличието на масово намножаване на марокански скакалец в общините Петрич и Сандански. Установеното нападение е върху пустеещи площи, пасища и ливади. До момента не е установено нападение от вредителя върху земеделски култури.

На заседанието присъстваха директорът на Областна дирекция по безопасност на храните, директорът на Областна дирекция на МВР, директорът на Областна дирекция „Земеделие“, представители на РД ПБЗН, ЮЗДП, Община Петрич и Община Сандански.

Бяха предприети спешни мерки за справяне с разпространението на марокански скакалец на територията на общините Петрич и Сандански. Представителите на Щаба решиха да се извърши авиационно третиране с препарат, щадящ и безопасен за пчелите и хората. Координирани бяха действията между институциите, които ще се включат в процеса по третиране и ограничаване на разпространението на вредителя. 

Третирането на площите с авиационна техника ще започне в понеделник в ранните часове на деня и при подходящи метеорологични условия.

Областния щаб за изпълнение на Областния план за защита при бедствия продължава да следи ситуацията, увери областният управител Георги Динев.

 

За още актуални новини - харесайте страницата ни във Фейсбук ТУК.

Прочетете и

И Брежани с нов кмет

Новият кмет на село Брежани е Петьо Борисов, който спечели още на първи тур частичните избори …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Текстовете и изображенията в сайта Струма Прес са под закрила на Закона за авторското право и са собственост на Струма Прес ЕООД освен ако не е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само с посочване на източника strumapress.com