780 лв. ще е минималната работна заплата от 1-ви януари 2023 г., реши правителството

Правителството е взело решение да увеличи от 1 януари 2023 г. минималната работна заплата (МРЗ) до 780 лева. Това съобщи на брифинг социалният министър Лазар Лазаров след редовното заседание на Министерския съвет.

“С този размер увеличението на минималната работна заплата ще е с 9,9% в сравнение със сегашния размер от 710 лв. В рамките на годишна база това увеличение ще е точно с 20 на сто”, заяви Лазаров пред журналисти. 

По думите му за това увеличение ще отидат над 300 млн. лв. от бюджета в зависимост от различни отпускания.

Лазаров обясни, че по този начин се цели да бъдат компенсирани хората за нарасналата през годината инфлация. Към момента тя достига 16,9% на годишна база. Натрупаната инфлация от началото на годината е 15,8%.

“С увеличението от 20 на сто тези процеси са компенсирани и по този начин се дава възможност получаващи минимална заплата, или лицата, чиито основни заплати се определят като съотношение от минималната заплата, да имат увеличение от началото на януари”, коментира още служебният социален министър.

Министър Лазаров посочи още, че при това увеличаване на МРЗ в този размер позволява да се създаде механизъм за ясното определяне на минималните възнаграждения.

“Във всички публични разговори по този въпрос, излъчвани от МТСП и МС, държим да отбележим, че с този проект на постановление ние сме определелили само размера на минималната работна заплата, но това не е опит за транспониране на директивата. Това изисква законодателна инициатива и преглед на всички нормативни актове по темата”, каза още той.

Първоначално кабинетът на Гълъб Донев отказваше да вдигне минималните възнаграждения с мотива, че това ще струва твърде много на държавната хазна. 

За още актуални новини - харесайте страницата ни във Фейсбук ТУК.

Прочетете и

Изненада: Светлана Каменова грабна бронз на Световното първенство

Светлана Каменова грабна бронзов медал на Световното първенство по бокс за жени в Ню Делхи. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Текстовете и изображенията в сайта Струма Прес са под закрила на Закона за авторското право и са собственост на Струма Прес ЕООД освен ако не е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само с посочване на източника strumapress.com