Горещи новини

Цветелина Мавродиева от Белица стана инженер във Формула 1

24-годишната Цветелина Мавродиева от Белица, която стана инженер във Формула 1, завършва с пълно отличие аеронавтика и астронавтика в университета в Саутхемптън, Англия.

Тя е първата българка, която започва работа в екипа на „Ред Бул“. Цветелина е родена и израснала в Белица.

Пътят от Белица до Формула 1 е много дълъг и много интересен, призна Цветелина, която сбъдна най-голямата си мечта и вече е част от екипа на Формула 1. От университета в Саутхемптън Мавродиева излиза с диплом за инженер-конструктор на летателни средства до стратосферата и над стратосферата.

„По време на този целия път несъзнателно съм развивала качества, които ми помогнаха да стигна до Ф1 – знание и работа в екип, комуникация с други хора, заяви Мавродиева.

Още от малка много обичах да гледам състезанията от Формула 1 и тайничко съм се надявала да се доближа до инженерите или хората, които работят там. Харесваше ми адреналинът, скоростта, шумът на двигателите и фактът, че тези коли са като произведения на изкуството.

Те бият всички физични закони за гравитацията, взимат завой с невероятна скорост, която винаги ме е впечатлявала”, коментира тя.

“Университетът, който завърших, е много престижен, разказва още Цветелина. – Той е на първо място по космонавтика.

Много отбори от Ф1 контактуват със студенти от моя университет. Така видях обявата за работа от „Ред Бул” по интернет, кандидатствах и за огромна моя изненада те ме поканиха на интервю. То беше във фабриката на тима в Милтън Кийнс.

Имаше два етапа. Първият беше с двама инженери – Крей Стивън и Марк Робинсън, а вторият – с Дан Фауелс, който е главен управител на отдела по аеродинамика.

Моята работа е свързана с дизайна на колата и всички повърхности по нея, които са в контакт с въздуха. А това е много важно, защото аеродинамиката е изключително важна за това как колите се държат на пистата.”За Мавродиева най-голямата победа в случая е, че неанглийско звучащо име е успяло да пробие в Западния свят, и то в една изцяло мъжка професия, каквато е инженерната, във Ф1.

 

Източник: viaranews

За още актуални новини - харесайте страницата ни във Фейсбук ТУК.

Прочетете и

Младите у нас отказват да работят за по-малко от 4 300 лв

Младите хора отказват да работят за по-ниска заплата от 4300 лв, показва проучване на Bulgaria …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Текстовете и изображенията в сайта Струма Прес са под закрила на Закона за авторското право и са собственост на Струма Прес ЕООД освен ако не е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само с посочване на източника strumapress.com