Жан-Пол Белмондо – лудият бунтар с “грозно” лице, който покори света

На 88 години в дома си в Париж, почина легендарният френски актьор Жан-Пол Белмондо.

“Той бе много уморен от известно време. Угасна спокойно”, съобщи Мишел Годест пред Франс прес.

Белмондо е един феномен в киното, който едва ли ще се повтори. На младини участва повече в криминални филми, където скрива шапката на всички като сам прави опасните каскади, Жан-Пол е сред малкото актьори, които не използват дубльор, за да сцената бъде заснета професионално.

Жан-Пол Белмондо се ражда на 9 април 1933 г. в парижкото предградие Ньой сюр Сен в семейството на скулптор. Тренировките по бокс и футбол са били неизменна страст и ежедневие в младежките му години и именно то помагат за ролите в първите му филми.

Париж по това време е един от градовете, които давали най-добра възможност за реализация в Европа и Жан се възползва от това, като записва да учи драматично изкуство в парижката Консерватория. Там преподавателите го предупреждават, че с външността си не е много подходящ за романтични роли, но въпреки това Белмондо по-късно се превръща в един от най-желаните мъже, а до него винаги са били истински красавици.

 

– Да, трябва да призная. Някои от учителите ми бяха много сурови, особено Пиер Дюкс: “Грозен, незначителен, занимавайте се с ръчен труд”. Сетих се за него, когато се озовах в леглото с Брижит Бардо (по време на пробите за “Истината” на Клузо – бел. ред.). След това го срещнах на Шанз-Елизе, държейки Урсула Андрес за ръка: “Вижте, учителю, правя каквото мога”. Той ми се извини, разказва Белмондо в едно интервю.

През над половинвековната си филмова кариера Белмондо се превръща в легенда на киното, снимайки се във филми като “До последен дъх”, “Чочарка”, “Лудия Пиеро”, “Професионалистът”.

 

Името на Белмондо става синоним на новата вълна в киното през 60-те години на ХХ век. Звездата на родения през 1933 година в парижкото предградие Ньой сюр Сен актьор изгрява под режисурата на Жан-Люк Годар, който му поверява главна роля във филма си “До последен дъх”.

За филма, актьорът казва: “Годар! В началото всичко в него ме дразнеше. А най-напред черните му очила. Имах желание да ги изхвърля в канавката. А дикцията му, мудна… Снимаме. Никога не съм се чувствал толкова свободен. Истинска игра. Накрая обаче не бях спокоен. Но публиката се редеше на опашка. Актьори, кинорежисьори, театрални режисьори, продуценти, всички ми се обаждаха, тормозеха ме, искаха ме. До такава степен, че трябваше да сменя телефонния си номер.”

Белмондо е едва на 27 години, а поканите за още много филми не закъсняват. Голяма част от кариерата му минава в съперничество с друга звезда на френското кино – Ален Делон. Двамата правят заедно два филма – “Борсалино” (1970) и “Бащи трепачи” (1998).

” За Ален Делон вие казвате: “Всичко ни събираше, с изключение на детството. Неговото е било трудно”. Тази разлика ли попречи на щастието?
– Не мога да отговоря вместо него. Нашата среща датира от “Бъди красива и мълчи” през 1958 година. И приятелството ни никога не помръкна, дори и да се опитваха да ни противопоставят. И двамата имахме вкус към приключението, към удоволствието от играта. Веднъж се конкурирахме, за “Господин Клайн” на Джоузеф Лоузи. Но той намери пари да бъде завършен проектът. Той беше перфектен за тази роля, много по-добър, отколкото аз бих бил.”, казва актьорът в едно от последните си интервюта.

Белмондо е играл в над 80 филма и има над 40 роли в театъра в богатата си филмова и театрална кариера.

Като голям футболен фен, през 1970 г. Белмондо става един от създателите на Пари Сен Жермен. Негови приятели го канят да се включи и той дава пари за учредяването на клуба. Не остава дълго част от клуба, но продължава да подкрепя отбора и често посещава мачове на ПСЖ.

С напредването на възрастта, Белмондо се концентрира в работата си в театъра, където постига големи успехи. Основният му мотив за това е, че не иска хората да го запомнят като дядка в киното.

За още актуални новини - харесайте страницата ни във Фейсбук ТУК.

Прочетете и

Спасиха американеца, заседнал в турската пещера Морджа

В 00:40 на 12 септември, Марк е изваден от Морджа. Предаден е на турски медицински …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Текстовете и изображенията в сайта Струма Прес са под закрила на Закона за авторското право и са собственост на Струма Прес ЕООД освен ако не е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само с посочване на източника strumapress.com