39 решения прие днес Общиснки съвет Благоевград

В рамките на днешното редовно заседание общо 39 решения бяха приети от Общински съвет Благоевград.

Единодушно общинските съветници гласуваха за удостояване със званието „Почетен гражданин на Благоевград“ на Спас Лазаров Бащенски и посмъртно на Кирил Войнов Михайлов за приносът им в развитието на общината.

От трибуната на местния парламент, Спас Бащенски изказа благодарности към общинското ръководство и общинските съветници.

Прието бе и предложението, относно приемане на Програма на мерките за закрила на деца с изявени дарби на Община Благоевград през 2022 г, То бе докладвано от Ивайло Златанов – председател на Комисия образование, култура и вероизповедания към Общински съвет.

Общинските съветници приеха с 32 гласа „ЗА“ и предложението, което касае сформирането на първа възрастова група и завишаване броя на децата във втора, трета и четвърта възрастова група в общинските детски градини на територията на Община Благоевград за учебната 2022/2023 г., с по-голям брой деца от определения максимален брой в Приложение № 7 към чл. 53 от Наредба за финансирането на институциите в системата на предучилищното и училищното образование.

По време на днешното редовно заседание на местния парламент бяха изслушани Росен Начев и Спас Калаузки – представители на таксиметрови фирми в Благоевград, изказванията на които предизвикаха бурни дебати сред присъстващите в залата.

Дискусията бе във връзка с внесеното предложение за увеличение на тарифата за километър пробег на таксиметровите услуги в града.

Радослав Тасков, председател на местния парламент, разясни, че ако действително има картел, както твърди Спас Калаузки, то изобщо нямаше да има спор, нямаше да има две различни становища на бранша по темата.

Г-н Тасков коментира, че за всички е видно, че бранша е разделен 50 на 50.
„На съвестта на всеки от нас ще тежи коя гледна точка да приеме. Факт е, че всеки един от нас, който управлява автомобил е наясно, че цените на горивата, само през последния месец са се увеличи два пъти.
Смятам, че предложението на кмета е най – балансирано и най – правилно“, подчерта той.

Общински съвет Благоевград не прие предложението на кмета на града за повишаване на минималната и максималната тарифа.

След днешното решение на Общински съвет, цените на таксиметровите услуги остават непроменени.

Приети бяха и становищата на Комисията по устройство на територията, комунално- битово обслужване, екология и транспорт във връзка с промени в Общия устройствен план.
Въпреки че становищата на Общинска администрация бяха отрицателни, местните парламентаристи взеха противоположни решения в интерес на благоевградската общественост.

За още актуални новини - харесайте страницата ни във Фейсбук ТУК.

Прочетете и

Лешница във възторг – вековно училище отваря врати за нов живот!

Днес, 24.09.2023 г. (неделя) е един запомнящ се ден за жителите на с. Лешница, общ. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Текстовете и изображенията в сайта Струма Прес са под закрила на Закона за авторското право и са собственост на Струма Прес ЕООД освен ако не е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само с посочване на източника strumapress.com