Горещи новини

124,2 млн. лева е проектобюджетът на Благоевград за 2023 г.

Благодарение на приетите финансови разчети през март Общината вече финализира ключови обекти за града и селата

 

https://www.facebook.com/ObshtinaBlagoevgrad/posts/pfbid02ryXXQBtPY5oPSgwrZg78yuiVMeQv8JgZ9bTweUvenNVPLPM9iK1AJdsvqhNh7HBRl

 

Рекордно висок е проектобюджетът на Община Благоевград за 2023 година. Той възлиза на стойност 124,2 млн. лева, съобщи на брифинг кметът Илко Стоянов.

79 млн. лева от тях са от държавно делегирана дейност, а 45 млн. лева са от местни приходи.

Припомняме, че заради липсата на държавен бюджет Община Благоевград изготви финансови разчети, които бяха приети през м. март от ОбС – Благоевград. Благодарение на това бе осигурен непрекъснат работен процес от администрацията в полза на гражданите. Бе гарантирана и публичност на средствата, планирани за изразходване.

В резултат на предприетите действия в тази посока от кмета Илко Стоянов по отношение на заложените за реализация обекти в Капиталовата програма за 2023 г., част от тях вече се финализират.

Сред тях са изграждане на покрит пазар, ведно с пространството около него. Той ще бъде приключен най-късно до 25 август, като обновеният периметър ще бъде и място за културни прояви.

Друг основен обект, който Общината реализира, е разширяване и облагородяване на Новия гробищен парк.

Процесът по изграждане на осветление на гл. път Е-79, в частта от Антените до полигона, също протича в график, като в момента документите се съгласуват от АПИ.

„Никога не съм си поставял за цел нещо да бъде финализирано на всяка цена преди местните избори. За мен е изключително важно изпълнението на обектите да бъде безопасно и качествено. Всичко, което се прави е за хората, а не заради кмета“, бе категоричен Илко Стоянов.

По време на брифинга стана ясно, че съвсем скоро предстои да започне изграждането на трафопост в с. Горно Хърсово, който ще осигури ел. захранването в местността „Акациите“, намираща се в малкото населено място. По този начин ще бъде решен жизненоважен проблем, стоящ пред хората от много години.

Кметът Стоянов поясни, че СМР за улица „Промишлена“, които стартираха на 20 юли, продължават по план и че за обекта има осигурено финансиране. Той заяви и че съвсем скоро предстои да бъде обявена Обществена поръчка за изграждане на ул. „Елин Пелин“, в района на която живеят стотици хора.

„Благоевград е една от най-социалните общини. Именно затова сме се постарали да заложим достатъчно средства и за съответното перо“, коментира кметът Стоянов.

В проектобюджета за 2023 г. за социални помощи са заложени 90 хил. лева, за ин витро процедури – 110 хил. лева, за изплащане на еднократна финансова помощ за новородени – 400 хил. лева. Новото тази година е, че са предвидени 20 хил. лева в помощ на деца със СОП, сред които има и с аутизъм.

Благодарение на стриктната финансова политика средствата, разпределени между спортните клубове са 200 хил. лева, което е почти двойно спрямо предходната година.

Парите, предвидени за дейности от Спортния календар също за завишени почти със 100%.

Относно приходната част, кметът Илко Стоянов припомни, че в резултат на водени и спечелени дела от Община Благоевград, таксата за битови отпадъци бе намалена за гражданите с около 1 млн. лева. Намалени са още патентният данък за такситата, както и дивидентите на търговските дружества, като целта е бизнесът да покрие разходите си предвид инфлацията в страната и да има възможност да реинвестира.

Кметът Илко Стоянов припомни, че в началото на мандата си, благодарение на извършена от него реформа, търговското дружество „Биострой“ ЕООД бе преобразувано в две общински предприятия, като по този начин са спестени над 800 хил. лева от бюджета, а средствата се изразходват за закупуване на нова техника.

Проектобюджетът ще бъде гласуван на заседание на Общински съвет в края на август.

 

 

 

За още актуални новини - харесайте страницата ни във Фейсбук ТУК.

Прочетете и

Жълт код за гръмотевични бури в Югозапада

Днес над западната половина от страната отново ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. Краткотрайни …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Текстовете и изображенията в сайта Струма Прес са под закрила на Закона за авторското право и са собственост на Струма Прес ЕООД освен ако не е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само с посочване на източника strumapress.com