Горещи новини

Съветниците решиха: Увеличава се броят на децата в благоевградските детски градини 

С 33 гласа „ЗА“ Общински съвет Благоевград одобри предложението на кмета на Община Благоевград Илко Стоянов, относно увеличаване на кредита на СБАЛО „Свети Мина“, необходим за „Реконструкция и адаптиране на помещение за лъчева терапия /бункер/ за инсталиране на линеен ускорител в СБАЛО „Свети Мина“ ЕООД Благоевград“.

Това се случи по време на днешното редовно заседание на местния парламент, в чиито предварителен дневен ред бяха включени 69 точки. Гласувани бяха и три извънредни точки.

От предложението на кмета Стоянов стана ясно, че увеличението се налага, поради настъпилите в страната динамични инфлационни процеси и поскъпването на строителните материали. 

В началото на заседанието, председателят на Общински съвет Благоевград, Радослав Тасков, представи отчет за дейността на Общинския съвет, неговите комисии и взаимодействието му с общинската администрация, обхващащ периода от 01.01.2023 година до 30.06.2023 година.

Местните парламентаристи приеха и предложенията от Кмета на община Благоевград, относно проект на Наредба за изменение и допълнение на Наредбата за изграждане и опазване на зелената система на територията на Община Благоевград и проект на Наредба за изменение и допълнение на Наредбата за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на община Благоевград, ведно с предложение № 60-00-324-001/27.06.2023 г., касаещо допълнение към Предложение с изх. № 60-00-324/22.06.2023 г.  за приемане на Наредба за изменение и допълнение на Наредбата за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на община Благоевград.

Приети бяха и Годишен финансов отчет и Годишен доклад за дейността за 2022 година на „Специализирана болница за активно лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания- Благоевград“ ЕООД; на „Център за психично здраве – Благоевград“ ЕООД; на „Медицински център 1 Благоевград“ ЕООД, както и на „Специализирана болница за активно лечение „Свети Мина“ ЕООД – Благоевград.

На днешното редовно заседание общинските съветници гласуваха и одобриха още отчетите за 2022 г. на общинските търговски дружества: „Благоевград  инвест 2016” ЕООД, „Пазари” ЕООД Благоевград, на „Благоевград Еко Транспорт” ЕООД, на „Биострой ” ЕООД Благоевград, на  „Благоевград проект 2021” ЕООД.

Приет бе и Годишен финансов отчет и Годишен доклад за дейността на за 2022г. на общинско търговско дружество „Паркинги и гаражи – Благоевград ” ЕООД, както и на „Арт Стейдж енд Фест” ЕООД.

Местните парламентаристи също така отказаха да приемат Годишния финансов отчет и Годишния доклад за дейността за 2022 година на  Общински футболен клуб “Пирин” ЕООД Благоевград.

Общински съветници дадоха положителен вот и по двете предложения, а именно за увеличаване/завишаване броя на децата в първа, трета и четвърта възрастови групи в общинските детски градини на територията на Община Благоевград за учебната 2023/2024 г., с по-голям брой деца от определения максимален брой в Приложение № 7 към чл. 53 от Наредба за финансирането на институциите в системата на предучилищното и училищното образование и актуализирането Списъка на средищните училища в Община Благоевград за учебната 2023/2024 година.

В рамките на заседанието бе прието и предложението от Дейвид Арабаджиев – Секретар на Община Благоевград, относно финансиране на процедури „Инвитро“ със средства от бюджета на Община Благоевград.

Общинските съветници дадоха съгласието си за редица предложения, касаещи предоставяне на земеделски земи от общинския поземлен фонд за възстановяване правото на собственост по реда на §27, ал. 2 от Предходните и заключителни разпоредби към Закона за изменение и допълнение на Закона за собствеността и ползването на земеделските земи.

 

За още актуални новини - харесайте страницата ни във Фейсбук ТУК.

Прочетете и

И Брежани с нов кмет

Новият кмет на село Брежани е Петьо Борисов, който спечели още на първи тур частичните избори …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Текстовете и изображенията в сайта Струма Прес са под закрила на Закона за авторското право и са собственост на Струма Прес ЕООД освен ако не е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само с посочване на източника strumapress.com