Снимка: Илияна Кирилова 

Синдикатите настояха за минимална заплата от 764 лв, бизнесът напуснаха срещата

Срещата при вицепремиера и социален министър Гълъб Донев в Министерски съвет завърши със скандал между бизнеса и синдикати.

Синдикатите настояват минималната работна заплата да се увеличи до 764 лв. от 1 януари 2022 г., или ръст с около 17 % в сравнение със сегашния размер от 650 лв. Работодателите са против с аргумента, че размерът на минималната работна заплата трябва да се договаря между бизнеса и синдикатите по икономически дейности. Смятат още, че предлаганият размер ще е по-висок от средния размер на заплатата в 10 икономически дейности или сектори, и на практика предприятията от тези сектори трябва да плащат минимална заплата от печалбата си, каквато нямат заради кризата.

От своя страна лидерът на КНСБ Пламен Димитров обяви, че ако от януари догодина не бъде увеличена минималната работна заплата от 650 на 764 лв., ще призове всички 500 000 работещи на тази заплата на безсрочни стачни действия. По думите му увеличението на заплатата е наложително, защото няма вече кой да работи за 650 лв., съответно ако бизнесът не увеличи възнагражденията, няма да има откъде да намери работещи.

„Естествено, че исканията на синдикатите са максималистични, които не отговарят на икономическата реалност и биха довели до отрицателни последици, включително за синдикалните членове, но тези диаметрално противоположни позиции трябва да се сближават в един спокоен, аргументиран, конструктивен разговор, а не с крясъци и писъци“, заяви председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев.

 

Прочетете и

Министър Везиева в защита на освободения директор на ДКК, иска оставки.

Служебният министър на икономиката Даниела Везиева заяви за БТА, че ще поиска оставката на тримата …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *