Горещи новини

Община Благоевград с поредна  стъпка за изграждането на Индустриална зона

По предложение на кмета на Благоевград Илко Стоянов ОбС реши да бъде учредено Общинско дружество с ограничена отговорност „Индустриални паркове – Благоевград“.

То ще бъде ангажирано с изграждане, управление, развитие, експлоатиране и ползване на бъдещата Индустриална зона, която предстои да бъде обособена край с. Зелен дол, в непосредствена близост до АМ „Струма“.

Дружеството ще работи и в посока привличане на български и чуждестранни фирми, които да реализират своята производствена дейност в областния център на Пиринско, а това от своя страна ще доведе до отваряне на нови работни места и благоприятен климат за местната икономика.

С учредяването на Общинското дружество Община Благоевград има възможност да кандидатства пред Министерство на иновациите и растежа за финансиране, което да позволи изграждането на високотехнологичната производствена зона.

Съгласно взетото решение „Индустриални паркове – Благоевград“ ЕООД временно ще бъде управлявано от Стефан Попов, който е управител на ОП „Благоевград строй ремонт“.

„Г-н Попов е част от администрацията, целта ни е да  ползваме наличния капацитет и човешкият ресурс, за да не увеличаваме щатните бройки. По този начин Община Благоевград пести средства на данъкоплатците“, коментира кметът Стоянов.

През м. март 2023 г., отново по предложение на кмета, общинските съветници приеха изменението на Общия устройствен план за Индустриална зона „Зелен дол“.

Бъдещата производствена зона ще бъде изградена по специфични правила и норми с повишени критерии за зелени системи, възможности за възобновяема енергия и нулеви въглеродни емисии.

Индустриалният парк край с. Зелен дол ще бъде реализиран на два етапа. Планираната първата част от него ще бъде разположена на около 650 дка, а целта на общинското ръководство е след това теренът да бъде разширен до 1100 дка.

За още актуални новини - харесайте страницата ни във Фейсбук ТУК.

Прочетете и

Младите у нас отказват да работят за по-малко от 4 300 лв

Младите хора отказват да работят за по-ниска заплата от 4300 лв, показва проучване на Bulgaria …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Текстовете и изображенията в сайта Струма Прес са под закрила на Закона за авторското право и са собственост на Струма Прес ЕООД освен ако не е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само с посочване на източника strumapress.com