Община Благоевград спечели дело за финансова корекция по проект, стартирал през 2018 г., в размер на близо 400 хил. лева

Финансова корекция в размер на близо 400 хил. лева, наложена на Община Благоевград от Управляващия орган на ОПОС по проект, стартирал през 2018 г., отмени Върховния административен съд. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване. Това е втора инстанция на делото, по което съдът се произнася в полза на Община Благоевград. Първата бе гледана в Административен съд.

Проектът, по който са наложени, а впоследствие спестени санкциите, е с наименование „Изграждане на допълнителна инфраструктура /инсталация за предварително третиране на битови отпадъци и компостираща инсталация  за разделно събрани биоразградими и/или зелени отпадъци/ за развитие на регионалната система за управление на отпадъците на регион, включващ общини Благоевград, Симитли, Рила, Кочериново и Бобошево“.

ВАС е извел извод за отсъствие на посочените от УО на ОПОС нарушения при провеждането на проверената обществена поръчка, отнасящи се до критериите за подбор, приложени към участниците в процедурата.

През м. декември 2022 г., в резултат на далновидни действия от страна на кмета Илко Стоянов, държавата опрости на Община Благоевград други над 1 млн. лева санкции по проект, стартирал през 2008 г.

Спестените за по-малко от месец над 1 400 000 лева ще се отразят положително на общинския бюджет и ще бъдат пренасочени за подобряване на градската среда.

 

За още актуални новини - харесайте страницата ни във Фейсбук ТУК.

Прочетете и

Президентът разпуска утре 48-ото НС, служебното правителство ще бъде само с един сменен министър

Президентът Румен Радев разпуска от утре (3 февруари) 48-ото Народно събрание и насрочва избори за …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Текстовете и изображенията в сайта Струма Прес са под закрила на Закона за авторското право и са собственост на Струма Прес ЕООД освен ако не е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само с посочване на източника strumapress.com