Горещи новини

Народното събрание избра новия си председател

Ива Митева от “Има такъв народ” е новият председател на 46-ото Народно събрание. Тя бе избрана с 137 гласа “за”, 1 “против” и 99 “въздържал се” от гласувалите в пленарна зала народни представители. За кандидата на “БСП за България” Кристиан Вигенин гласуваха със “за” – 35. “против” – 60, “въздържал се” – 137.

Против предложението на Има такъв народ гласува само г-н Кадиев. Той сподели, че не е гласувал против личността, а против начина. “Това гласуване е тест за избора на правителство”, обяви той.

В процедура преди гласуването бяха направени следните предложения за поста. От ПП “Има такъв народ” предложиха Ива Митева, която бе Председател на 45-ото Народно събрание. От “БСП за България” предложен за поста бе Кристиян Вигенин. Нямаше други предложения.

“На 12 юли се навършиха 30 години от приемането на Българската Конституция, съгласно която България е република с парламентарно управление. Народното събрание заема първостепенно място в държавната система и като национален представителен орган, изразяващ волята на народа, определя основните политики на правителството във всички сфери на обществения живот. Народното събрание упражнява парламентарен контрол и по този начин той осъществява парламентаризма. Силен парламент означава прямо отношение с народа, постоянно търсене на отговорност от членовете не Министерски съвет”, каза Ива Митева.

“Ние – народните представители, действаме в съответствие със своята съвест и убеждение, но ние трябва да помним за какво сме избрани. Трябва да мислим и говорим като народни представители, защото това го изисква истинският парламентаризъм. Никога не трябва да забравяме откъде сме тръгнали”, заяви още тя.

Ива Митева пожела попътен вятър и успех на всички новоизбрани депутати.

След избирането й за председател на Народното събрание и речта й, новите депутати гласуваха и кандидатурите на нейните нови заместници. За такива бяха избрани Виктория Василева от Има такъв народ, Росица Кирова от ГЕРБ-СДС, Кристиан Вигенин от “БСП за България”, Атанас Атанасов от Демократична България, Мукаддес Налбант от ДПС и Татяна Дончева от „Изправи се БГ! Ние издаме!”.

За парламентарни секретари бяха избрани: 

“Има такъв народ”: Кирил Симеонов и Петър Димитров

ГЕРБ-СДС: Маноил Манев, Христо Гаджев

БСП: Филип Попов и Стоян Мирчев

ДПС: Сезгин Мехмед и Павлин Кръстев

Председатели, заместник-председатели и секретари на парламентарните групи:

Председател на парламентарната група на „Има такъв народ” е Тошко Йорданов Хаджитодоров. За заместник-председатели са избрани – Виктория Василева, Ивайло Вълчев, Филип Станев. Секретар на парламентарната група е Иво Атанасов.

Председател на парламентарната група на ГЕРБ-СДС е Десислава Атанасова. Нейни заместници са Александър Ненков, Румен Христов, Тома Биков. Секретар на групата е Евгения Алексиева.

Очаквайте подробности!

За още актуални новини - харесайте страницата ни във Фейсбук ТУК.

Прочетете и

ПТП на пътя Симитли – Разлог

Заради пътнотранспортно произшествие временно движението по пътя Симитли – Разлог се осъществява двупосочно в една …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Текстовете и изображенията в сайта Струма Прес са под закрила на Закона за авторското право и са собственост на Струма Прес ЕООД освен ако не е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само с посочване на източника strumapress.com