Надпреварата започва! 7 кандидат-кметове в битка за кметския стол в Благоевград

Точно в 17.00 часа снощи изтече последният срок за регистрация на кандидатите за кметове на Община Благоевград за предстоящите на 27 юни частични местни избори. Данните от ОИК показват, че в битката за кметския стол ще се включат 7 кандидати. Припомняме, че преди 2 години в надпреварата участваха рекордните 12 кандидати. Ето и кои са мераклиите да управляват областния център:

Румен Томов – независим кандидат, подкрепен от БСП. В инициативния комитет за издигането му са Виктор Асиски, Асен Давидков, Димитър Арабаджиев,   Людмил Георгиев, Красимир Дуков, Красимир Стефанов и Траян Попкочев. Румен Томов управлява Община Благоевград от 2019 до 2021 г. и сега ще се яви за втори път на избори след като преди малко повече от месец ВАС официално прекрати правомощията му поради нарушения на разпоредбите на ЗМСМА. Повече от година продължиха съдебните спорове, но в крайна сметка няколко състава решиха, че Томов не е заличил обстоятелства в една от фирмите му и го отстраниха от стола.

Адв. Илко Стоянов ще бъде кандидатът на ПП “Има такъв народ”. Това ще са първи избори за кмет, в които Илко Стоянов ще се явява. Той бе избран за депутат в 45-ото Народно събрание, а преди това има и два мандата като общински съветник в Благоевград като представител на ВОТ Консерватори и ПП “Глас народен”. Напуска общинския съвет през 2018 г. поради несъгласие с решението на ОбС да не се организира референдум или допитване до обществено значими въпроси, касаещи развитието на общината. Илко Стоянов бе и зам.-кмет на Община Петрич. Привърженик на тезата за децентрализация и много по-голяма независимост на местната власт от държавната, както и на тезата за постоянно участие на хората в управлението, чрез провеждане на допитвания до тях.

Андон Тодоров – независим кандидат, подкрепен от ПП ГЕРБ и ВМРО. Кандидатурата му е издигната от инициативен комитет в състав Димитър Ирибозов, Елина Смилкова, Антони Стоилов, Константин Христов, Калин Грънчаров, Иван Стоянов , Бисер Михайлов. Андон Тодоров ще атакува за втори път кметския стол като за предстоящите избори за него се наблюдава широка подкрепа от видни общественици. Андон Тодоров бе председател на Общинския съвет, но напусна поста, за да покаже ясно, че за него “план Б няма”.

Д-р Виктория Каракостова – Нешева ще бъде кандидатът на Демократична България – Обединение. Наскоро тя зае и председателкия пост на ДСБ Благоевград след като Калоян Ханджийски подаде оставка след близо 10 години начело на структурата.

Стефан Делиов – кандидат от коалиция “Ние, гражданите”. Той е познат в града и областта с благотворителните инициативи, които е извървшвал през годините заедно със съмишлениците му. Създател е и на Сдружение за любителите на бързите скорости и автомобили. До момента не се е занимавал активно с политика. В ексклузивно интервю за нашата медия той сподели вижданията си за развитието на града ни и за актуалната политическа обстановка.

Людмила Костадинова – независим кандидат и първата жена, регистрирала се за участие в предстоящите избори. Костадинова е председател на НПО “Възродена България – Българско Народно Единение”. Активен участник в протестите през 2020 г.

Адв. Цвета Рангелова – кандидат от партия “Възраждане” на Костадин Костадинов.

Според анализатори битката за кметския стол ще бъде изключително интересна, а основните “играчи” ще бъдат Андон Тодоров, Илко Стоянов и Румен Томов. Трудно е от сега да се каже кои двама от тях ще достигнат до балотаж, а ако се вярва и на прекомерните оптимисти – до балотаж изобщо не би трябвало да се стига.

Предизборната кампания започва на 7 юни и ще продължи до 25 юни, изборите ще бъдат два дни по-късно – на 27 юни. Очакваме за разлика от мръсната кампания през 2019 г., тази да представи сблъсък на идеи, платформи и визия за развитието на града ни, който през последните години е със затихващи функции.

Екипът на Струма Прес пожелава успех на всички кандидат-кметове и ги призовава към честна и открита кампания.

За още актуални новини - харесайте страницата ни във Фейсбук ТУК.

Прочетете и

Световни марки козметика вече се използват и в Благоевград

Козметиката на 21 век вече и в Благоевград!  Виктория Кирчанова работи като козметик-терапевт от 12 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Текстовете и изображенията в сайта Струма Прес са под закрила на Закона за авторското право и са собственост на Струма Прес ЕООД освен ако не е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само с посочване на източника strumapress.com