Манолова: Здравният министър да направи ревизия на болницата в Благоевград

Настояваме здравният министър Стойчо Кацаров да направи ревизия на болницата в Благоевград след смъртта отпреди дни на млада родилка и нейното бебе. Хората искат истината да излезе наяве и ръководството на болницата да бъде сменено по най-бързия начин.

Това заяви днес председателят на коалицията „Изправи се! Мутри вън!“ и водач на листата в Благоевград Мая Манолова пред медиите в Гоце Делчев.

Назначаването на партийни калинки във всички нива на администрациите е вредно за секторите, а за здравеопазването е пагубно. МБАЛ-Благоевград не е на необходимото ниво, а на нея се разчита за тежките случаи в региона, заяви Манолова.

Тя бе категорична, че е нужна спешна реформа в здравеопазването. Болниците в областните центрове трябва да бъдат технически преоборудвани, да имат квалифицирани кадри. Това ще се случи и чрез отпадането на лимитите, с драстично повишаване на доходите и когато престанат да бъдат търговски дружества. В малките населени места, където няма лечебни заведения, ще се създадат медицински центрове, в които ще се извършва доболнична помощ и профилактика. Те ще са оборудвани с модерни линейки и апаратура, за да могат да осигурят транспорта на пациентите до най-близката болница, обясни Манолова.

Лекарите трябва да получават по три средни работни заплати от по 1400 лева, а медицинските сестри – две средни работни заплати. Ако искаме да имаме кадри, този труд трябва да бъде остойностен в клиничните пътеки, те да са адекватни на разходите на болниците, заяви още тя.

Целта ни е в центъра на здравната система да бъде пациентът и да бъдат справедливо разпределени парите по здравната система. На годишна база в Здравната каса се изливат над 5 милиарда лева, но парите за профилактика, за долекуване и за скрининг на здравето са минимални, допълни Манолова.

Тя представи и мерките за подкрепа на бизнеса – повишаване прага за регистрация по ДДС от 50 на ‪200 000‬ лева, отмяна на данък уикенд. Намаляване с 2/3 на регистрационните режими, максимално опростени и намалени ще са те. Електронното правителство ще затвори всички гишета, онлайн услугите ще спестят ресурс и време, ще се прекрати корупцията на всички нива, заяви Манолова.

* Платена публикация/политическа реклама. Купуването и продаването на гласове е престъпление.

За още актуални новини - харесайте страницата ни във Фейсбук ТУК.

Прочетете и

Бой в българския Парламент

До бой се стигна в пленарната зала по време на днешното заседание на Народното събрание …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Текстовете и изображенията в сайта Струма Прес са под закрила на Закона за авторското право и са собственост на Струма Прес ЕООД освен ако не е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само с посочване на източника strumapress.com