Горещи новини

Кметът Стоянов: Около 2 млн. лева коства на Бюджета на Община Благоевград обжалването на Такса смет от страна на Областна администрация

Бюджетът на Община Благоевград е сериозно ощетен, заради връщането и обжалването на решенията, касаещи размера на Такса смет. Разчети показват, че загубите са на стойност около 2 млн. лева. Това стана ясно на пресконференция от кмета Илко Стоянов. Той поясни, че към момента има излезли две съдебни решения, като и двете са в полза на Община Благоевград.

„Въпреки тази развръзка общинският бюджет е нарушен. Знаете, че още преди месеци започнаха споровете между мен, като кмет, ОбС и Областна администрация. Имаше широка дискусия по темата за размера на таксата. Единият областен управител върна решението на ОбС, другият областен управител отнесе случая в съда. Заформи се една тенденция, която не се беше случвала от много години насам, а именно Община Благоевград и Областна управа да са в непрекъснато противоречие. Към настоящия момент вече са излезли двете съдебни решения и по двете дела, като на първа инстанция те са в полза на Общината“, каза кметът Стоянов.
Той припомни, че едното обжалване е за решение на ОбС, касаещо Такса смет в размер на 2,9 промила, а другото за 2,1 промила, какъвто процент бе приет от местния парламент, след предложение на кмета за редуциране.
Стоянов подчерта, че след като съдебните решения влязат в сила ще поиска от компетентните органи да потърсят отговорност от Областна администрация за нарушения бюджет на Общината.
„Тук не става въпрос за политическа битка. Истината е, че в държавната институция има екипи от хора , които могат да са подвели областните управители. Ще поискам да бъде извършена проверка на действията на служителите. Не може който и да било да си играе с бюджета на Общината и някой трябва да понесе отговорността“, категоричен бе кметът.
Той изрази притеснение относно евентуалното задълбочаване на кризата с горивата през предстоящата зима, като подчерта, че това много сериозно би се отразило на отоплението, особено в детските заведения.
„Разбира се ние ще направим всичко, което е по силите ни, за да не допускаме сътресения“, подчерта Стоянов и заяви, че благодарение на стриктната финансова политика през последната година вече Общината е стабилизирана.

За още актуални новини - харесайте страницата ни във Фейсбук ТУК.

Прочетете и

Жълт код за гръмотевични бури в Югозапада

Днес над западната половина от страната отново ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. Краткотрайни …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Текстовете и изображенията в сайта Струма Прес са под закрила на Закона за авторското право и са собственост на Струма Прес ЕООД освен ако не е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само с посочване на източника strumapress.com