Кметът Димитър Бръчков: Санкциите за общините по проекти на ОП „Региони в растеж“ и проектозакона за ВиК бяха сред темите на среща с министъра на регионалното развитие и благоустройството

Кметът Димитър Бръчков, който е и член на УС на НСОРБ, участва на среща със служебния министър на регионалното развитие и благоустройство Виолета Комитова.

В дискусията служебният министър получи информация от кметовете на общини за фрапиращи и куриозни примери на наложени финансови корекции по проекти на ОП „Региони в растеж“, които се изпълняват от общините, както и на такива илюстриращи различно третиране на еднотипни нарушения. От министерството информираха, че са запознати с тези проблеми, като вече са назначени и проверки на дейността на Управляващите органи. Очакват се предложения за решение.

По темата за изменение на Закона за ВиК, предвиждащо задължителна консолидация в сектора, кметът Димитър Бръчков подчерта категоричната позиция, изразена от Община Петрич и в нарочни писма – против окрупняването, защото това автоматично и императивно ще обезсили местните власти, за които ще останат само пасивите, а активите от общинските водни дружества ще бъдат за Асоциациите по ВиК. Най-скандалният момент от законопроекта е, че на общините ще се отнема общинско имущество, но без водната асоциация да поема и пасивите. Качеството на услугата при консолидация, както и цената на питейната вода са другите проблеми, които изразяват кметовете.

Министър Комитова изрази съгласие с позицията на НСОРБ. Трезвото разбиране е за равнопоставено разглеждане на всички форми на собственост на ВиК системите. Кметовете предложиха и да бъде създаден фонд за развитие на неконсолидираните територии, паралелно с възможностите за реализиране на инвестиции в останалите райони.

За още актуални новини - харесайте страницата ни във Фейсбук ТУК.

Прочетете и

Детските градини в Благоевград преминават на делегирани бюджети

По предложение на кмета Методи Байкушев в Общинските детски градини и Центъра за личностно и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Текстовете и изображенията в сайта Струма Прес са под закрила на Закона за авторското право и са собственост на Струма Прес ЕООД освен ако не е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само с посочване на източника strumapress.com