Кметът Димитър Бръчков: Предлагам въвеждането на „зелени коридори“ за преминаване и трасе без кантар на ГКПП „Кулата“ за празните товарни автомобили, за да няма километрични колони

В писмо, адресирано до министъра на финансите Асен Василев, министъра на вътрешните работи Бойко Рашков и областния управител Бисер Михайлов, кметът на община Петрич Димитър Бръчков апелира да бъдат предприети мерки за недопускане на напрежение и по-бързото преминаване на потока тежкотоварни автомобили на ГКПП „Кулата“, съобщиха от Община Петрич.
След разговор с представители на бранша градоначалникът предлага като решение две мерки: първа – да се обособи т.н. „зелен коридор“, през който да се пропускат празните камиони, като същите бъдат проверявани на случаен принцип, инцидентно и след селекция; втора – да се обособи трасе без кантар за празни товарни превозни средства в двете посоки. Тези мерки ще допринесат значително за успокояване на ситуацията, ще „стопят“ колоните от чакащи на товарни камиони, ще елиминират притесненията на превозвачите и клиентите, ще минимизират щетите върху икономиката и околната среда. Въведените карантинни мерки от властите в Р Гърция доведоха до допълнителни задръствания на ГКПП „Кулата“, където за да преминат товарните автомобили се изисква чакане с часове. На ГКПП „Промахон“ гръцките медицински власти избирателно извършват и бързи тестове за Ковид 19 на влизащи в страната, в това число на водачи на товарни автомобили, регистрирани на физически лица, което отново забавя преминаването през пункта и води до колони от изчакващи камиони на българска територия.
Затварянето заради Ковид 19 на пункт „Евзони“ между Северна Македония и Гърция пренасочи трафика от тежкотоварни превози през ГКПП „Златарево“ към ГКПП „Кулата“. Средно 400 камиона на дневна база от това отклоняване също стигат до Гърция през ГКПП „Кулата“. Това допълнително утежнява ситуация на пункта, води до образуване на километричните колони и бавене при преминаването. Освен това е изключително притеснително в няколко аспекта: застрашен от фалити е бизнесът, тъй като не се изпълняват в срок превозите на стоки; застрашено е здравето на водачите на товарни автомобили, които са принудени часове да стоят без елементарни битови условия на пътното платно; запалените двигатели на камионите с цел поддържане на необходимата температура в кабините нанася щети на околната среда заради огромното количество отровни газове в атмосферата; застрашени са животът и здравето на другите участници в движението, след като едното пътно платно е заето от изчакващи товарни автомобили, а водачите на същите често са и на пътя.
За денонощие през ГКПП „Кулата“ преминават вече по над 2 700 товарни превозни средства, от които средно 400 пренасочени от ГКПП „Евзони“. Кметът Димитър Бръчков посочва, че на прага на летния сезон ситуацията ще се усложни допълнително заради потока от туристи, проверката на повече документи, които изисква южната ни съседка.
Предложението на кмета Димитър Бръчков е подкрепено от Росен Велев, предс. на Сдружение на превозвачите – Петрич, депутата Георги Динев, зам.-областния управител Антоанета Янчева и председателят на ОбС Петрич Георги Тренчев.

За още актуални новини - харесайте страницата ни във Фейсбук ТУК.

Прочетете и

Световни марки козметика вече се използват и в Благоевград

Козметиката на 21 век вече и в Благоевград!  Виктория Кирчанова работи като козметик-терапевт от 12 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Текстовете и изображенията в сайта Струма Прес са под закрила на Закона за авторското право и са собственост на Струма Прес ЕООД освен ако не е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само с посочване на източника strumapress.com