Горещи новини

Кметовете от област Благоевград на обща среща

Днес в зала 5 на община Благоевград се състоя среща на кметовете на малките населени места в община Благоевград с председателя на Общински съвет Благоевград, Радослав Тасков,  членовете на Комисия по развитие на селските райони, земеделие и горско стопанство в местния парламент и представители на община Благоевград.

Поводът за провеждането бе Предложение № 60-00-444/15.08.2023г. от кмета на община Благоевград, относно Приемане на бюджета, Плана за финансиране на капиталовите разходи за 2023 година и актуализирана бюджетна прогноза за местните дейности за периода 2024 г. – 2026 г. на община Благоевград, което е включено в предварителния дневен ред на предстоящото редовно заседание на Общински съвет, насрочено за 25 август 2023г. /петък/.

Общински съвет трябва да приеме финансова рамка за бюджета на всяко едно Кметство.Кметствата разчитат на бюджет, който им отпуска общинският съвет по предложение на общинския кмет.

На срещата с кметовете на малките населени места в община Благоевград бяха обсъдени редица въпроси, относно средствата в бюджета.

„Проблемите на кметствата са обсъждани на много и различни срещи, но за първи път се събираме, за да отправим въпросите си и да заявим твърда позиция, че когато се обсъжда капиталовата програма, тя трябва да бъде дискутирана и с нас селските кметове“, категоричен бе Ангел Младенов, специалист “Координатор” в Местна дейност “Селско и горско стопанство и други общински дейности” в община Благоевград.

От името на кметовете, г-н Младенов, благодари на председателя на Общински съвет Благоевград, Радослав Тасков, както и на Исмет Узунов – председател на Комисия по развитие на селските райони, земеделие и горско стопанство, които незабавно реагираха и се отзоваха на инициираната от него спешна среща, като уточни, че трябва да я има тази връзка между Общината, Общински съвет и кметовете на селата.

„Целта е да се поставят ясни правила, конкретни въпроси, предложения, и независимо, че парите са малко трябва да се разпределят по най- правилния начин. “, допълни още Ангел Младенов.

По време на дискусията кметовете на малките население места в община Благоевград споделиха редица проблеми, с които се налага да се справят с много трудности, като огромните разходи, изоставянето на проблемите в селата, липсата на канализация, пътища за ремонт…

Вижда се тенденция, че хората си купуват имоти, но трябва да ги накараме да се задържат в селата, за да се развиваме, категорични са кметовете.

Председателят на Общинския съвет Радослав Тасков разясни, че кметовете на селата са хората, които са съвещателен глас и имат правото да участват в заседанията на местния парламент.

„Законът Ви е дал право и Вие сте тези, които трябва да говорите със съветниците и да разяснявате въпросите, които възникват при входираните преписки. Целта е да се решават въпросите в правилната посока“, категоричен бе той.

За още актуални новини - харесайте страницата ни във Фейсбук ТУК.

Прочетете и

И Брежани с нов кмет

Новият кмет на село Брежани е Петьо Борисов, който спечели още на първи тур частичните избори …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Текстовете и изображенията в сайта Струма Прес са под закрила на Закона за авторското право и са собственост на Струма Прес ЕООД освен ако не е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само с посочване на източника strumapress.com