Илко Стоянов към свободните артисти: Заедно с вас ще върнем фестивалния дух на Благоевград!

Непрекъснат диалог с всички творци, прозрачност в работата на Община Благоевград, съвместни проекти и равнопоставност между частни и общински школи. За това призоваха артисти на свободна практика на среща с кандидат-кмета на ПП „Има такъв народ” – Илко Стоянов.

В откровен разговор те разкриха своята болка от липсата на разбиране от страна на досегашната местна власт. „Децата на Благоевград не бива да се делят – дали са в общински школи, или в частни. Това са нашите малки таланти и Общината трябва да ги подкрепя по еднакъв начин”, каза Бранимир Митов, който е организатор на театралния детски фестивал „Талантино” и собственик на театрална школа. Представителите на частните школи поискаха бъдещият кмет да създаде необходимите условия за развитие на културата в града.

„Аз ви уверявам, че ще направя всичко, за да върнем заедно с вас фестивалния дух на Благоевград. Културата винаги е била една от емблемите на областния център. Затова сме длъжни да върнем тази атмосфера тук. Вярвам, че обединени с местните творци ще организираме значими и запомнящи се културни прояви, а не непременно да се ползват външни фирми. Културата обаче трябва да има добавена стойност и за местната икономика – бизнесът и културните събития да вървят ръка за ръка и взаимно да си помагат”, заяви кандидат-кметът Илко Стоянов. Той смята, че е належащо да се актуализират общинските наредби, които регламентират ползването на общинските бази и терени за творчески изяви. По думите му сцените в Благоевград трябва да са достъпни за всички деца на града, без значение в кои школи репетират те.

Равнопоставеност в ползването на общинските зали между частни и общински школи, изготвянето на цялостен културен календар, в който ще има и мащабни културни събития, това ще е приоритет за Илко Стоянов. Той има идея и нови места – като парк „Ловен дом” и амфитеатралния площад над старинния град Вароша, да се превърнат в сцени за изява на благоевградските творци. Според него фонд „Култура” в Община Благоевград би продължил да финансира културни прояви, но само при ясни и прозрачни правила, изготвени зедно с благоевградските артисти.

За още актуални новини - харесайте страницата ни във Фейсбук ТУК.

Прочетете и

Детските градини в Благоевград преминават на делегирани бюджети

По предложение на кмета Методи Байкушев в Общинските детски градини и Центъра за личностно и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Текстовете и изображенията в сайта Струма Прес са под закрила на Закона за авторското право и са собственост на Струма Прес ЕООД освен ако не е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само с посочване на източника strumapress.com