Завършването на АМ “Струма” сред ключовите проекти на транспортния министър

Преди седмица отворихме първите процедури за кандидатстване по Програма „Транспортна свързаност“. Инвестициите са на стойност над 2,9 млрд. лв. и ще бъдат насочени към големите пътни и железопътни инфраструктурни проекти. Това каза министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков в своето изказване на Софийския икономически форум, който се провежда днес в София.

Министър Гвоздейков представи транспортните проекти, които поставят фокус върху регионалната свързаност между България и Гърция. „Продължава активната работа по приоритетния за двете страни коридор Sea2Sea, който ще свърже пристанищата на Егейско море, Черно море и река Дунав с железопътен транспорт“, обясни Гвоздейков. Той допълни, че вече е формиран екип от експерти, който ще работи по проекта и се очакват реципрочни действия от гръцката страна, което ще даде възможност за ускоряване на изпълнението му. Целта е част от дейностите да бъдат финансирани от Механизма за свързана Европа 2021-2027 г.

„Завършването на автомагистралите „Струма“ и „Русе-Велико Търново“, както и тунелът под Шипка, са ключовите пътни проекти за постигане на по-добра свързаност по направлението Север-Юг“, подчерта транспортният министър.

Георги Гвоздейков изтъкна и доброто сътрудничество с гръцкия бизнес, като даде пример, че и в момента компании от южната ни съседка изпълняват някои от най-големите инфраструктурни проекти. „Затова призовавам гръцките фирми, да участват в предстоящите търгове за новите проекти. Защото това е и още един шанс да гарантираме максимално конкурентен подбор“, подчерта още той.

„Българската държава разчита изключително много на подкрепата на Гърция и за присъдиняването на страната към Шенген, защото това ще помогне значително на бизнеса от двете страни на границата”, категоричен бе министър Гвоздейков, съобщават от министерството.

За още актуални новини - харесайте страницата ни във Фейсбук ТУК.

Прочетете и

Световни марки козметика вече се използват и в Благоевград

Козметиката на 21 век вече и в Благоевград!  Виктория Кирчанова работи като козметик-терапевт от 12 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Текстовете и изображенията в сайта Струма Прес са под закрила на Закона за авторското право и са собственост на Струма Прес ЕООД освен ако не е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само с посочване на източника strumapress.com