Андрей Гюров: Оттеглянето на кандидатурата ми за гуверньор на БНБ беше правилния ход.

“Оттеглянето на кандидатурата ми за гуверньор на БНБ беше правилния ход.” Това заяви в студиото на БТВ председателят на ПП Андрей Гюров. “В Продължаваме промяната” дадохме ясна заявка към нашите избиратели. Знаехме че това е важна и отговорна позиция. Получи се сериозна битка, която доведе до разцепление в коалицията. Желанието ни беше да има единна кандидатура, но не бяхме подкрепени в зала.”, заяви народният представител.

По думите му сега всички е в ръцете на ИТН. Коалиционните партньори обаче няма да подкрепят кандидатурата на Любомир Каримаснки, каза Гюров.

Председателят на ПП заяви, че е водил разговори с премиера Кирил Петков. В резултат на това са стигнали до извода, че оттеглянето на кандидатурата му за шеф на БНБ е правилния ход. “Ние не държим на постове. Поставяме на първо място националния интерес. Стабилността на коалицията е по-важна от един пост.”, добави депутатът.

Според Гюров, Любомир Каримански не е подходящ за БНБ. Той посочи, че притеснението произлиза от факта, че той идва от българския банков сектор, а на това не се гледа с добри очи. Като друг проблем Гюров изтъкна концепцията му за развитието на БНБ. Трябва нов кандидат, който подкрепя приоритетите, заложени в концепцията на ПП, добави Гюров.

Андрей Гюров коментира и вчерашното изказване на Тошко Йорданов, че ПП прилага политически рекет. По думите му всичките кампании и дискусиите са проведени открито пред обществото. Няма никакви договорки и сделки на тъмно, няма политически рекет.

Гюров определи като лош знак нежеланието на ИТН да оттегли кандидатурата на Каримански. Коалиционните партньори бяха ясни, че няма да го подкрепят, но той може да получи подкрепата на опозицията. По думите на Гюров това би бил индикатор за заформянето на нова коалиция.

“Аз винаги съм поставял на първо място обществения интерес, а той в момента изисква отговорно и държавническо мислене и действия”, пише Гюров във фейсбук профила си. По думите му при липса на коалиционна подкрепа “нека моят опонент сам да прецени дали иска да остави този толкова важен и отговорен избор в ръцете на опозицията. Това в крайна сметка е етичен избор, част от изискването към ръководителя на БНБ за висок морал и добро име”, пише още Гюров.

В свое изявление Кирил Петков пък изтъкна важността на Централната банка, като посочи, че всички плащания към и от България се следят от БНБ, включително и парични преводи, свързани с корупция и пране на пари, както и всички плащания, които излизат извън страната. “Също така КТБ най-вероятно нямаше да се случи ако тогавашният гуверньор (Иван Искров – бел. ред.) си беше свършил по-добре работата. Така че тази позиция е много важна и с чия подкрепа тя се избира има огромно значение”, отбеляза премиерът.

За още актуални новини - харесайте страницата ни във Фейсбук ТУК.

Прочетете и

Световни марки козметика вече се използват и в Благоевград

Козметиката на 21 век вече и в Благоевград!  Виктория Кирчанова работи като козметик-терапевт от 12 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Текстовете и изображенията в сайта Струма Прес са под закрила на Закона за авторското право и са собственост на Струма Прес ЕООД освен ако не е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само с посочване на източника strumapress.com