Горещи новини

98 спирки вече дават информация в реално време за движението на автобусите в Благоевград 

В Благоевград 98 спирки на градския транспорт са снабдени с информационни табла, които дават информация в реално време на гражданите и гостите на града за движението на превозните средства по маршрутите. Спирките разполагат и с гласова сигнализация за улеснение на хора в неравностойно положение. Всичко това става възможно чрез изградената и успешно внедрена нова информационна система за управление на трафика по проект № BG16RFOP001-1.008-0010 „Интегриран градски транспорт на град Благоевград”, финансиран по Оперативна програма „Региони в растеж” 2014-2020, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие.

Новата информационна система е разположена в Контролния център за наблюдение на градския транспорт в Благоевград, като нейни основни елементи са комуникационна и сървърна инфраструктура, включваща видео стена, резервно захранване-UPS, сървър, оборудване за пренос на данни, система за позициониране, контрол и управление на превозните средства на обществения транспорт и електронните информационни табла по спирките и др. На всички превозни средства, които возят пътници по градските линии, са монтирани устройства, които дават постоянна информация на електронната система за тяхното местоположение, скорост на движение и положение спрямо графика на маршрутите. Закупените и доставени по проекта нови електробуси също имат връзка с информационната система и ще обслужват новата линия на градския транспорт №12.

Информационната система ще има връзка и с новия уеб сайт – https://blgtraffic.bg/bg, съдържащ информация за обществения транспорт, както и новосъздаденото мобилно приложение, което може да бъде изтеглено от Google Play или Аpp Store и дава на потребителите на мобилни устройства много възможности – за избор на маршрут с градския транспорт, информация за движението на превозните средства по маршрутни разписания, платформа за натовареност на пътни сегменти, платформа за новини и събития на пътя и др. 

Внедряването на информационната система е голяма стъпка напред към интегриране на услугите, които се предоставят на гражданите и гостите на Благоевград за едни по-достъпен и приветлив градски транспорт.

 

 Основна цел на проект № BG16RFOP001-1.008-0010 „Интегриран градски транспорт на град Благоевград” е повишаване качеството на живот на гражданите и намаляване на негативните въздействия върху околната среда чрез подобряване на условията и повишаване на привлекателността на масовия транспорт на територията на Благоевград. Проектът е с бюджет от 5 634 666,22 лева, от които 4 369 247,45 лева са безвъзмездна финансова помощ от Оперативна програма „Региони в растеж” 2014-2020, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие и 1 265 418,77 лева са собствен принос на Община Благоевград. Продължителността на проекта е 48 месеца.

 

*Цялата отговорност за съдържанието на публикацията се носи от Община Благоевград и при никакви обстоятелства не може да се счита, че този документ отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган на ОПРР 2014-2020.

Този документ е създаден в рамките на проект „Интегриран градски транспорт на град Благоевград”, Договор № BG16RFOP001-1.008-0010-C01, който се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Региони в растеж” 2014-2020, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие. Цялата отговорност за съдържанието на документа се носи от Община Благоевград и при никакви обстоятелства не може да се счита, че този документ отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган на ОПРР 2014-2020

За още актуални новини - харесайте страницата ни във Фейсбук ТУК.

Прочетете и

Жълт код за гръмотевични бури в Югозапада

Днес над западната половина от страната отново ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. Краткотрайни …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Текстовете и изображенията в сайта Струма Прес са под закрила на Закона за авторското право и са собственост на Струма Прес ЕООД освен ако не е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само с посочване на източника strumapress.com