12 станчинарски групи гониха злите сили от Петрич

Над 3 000 бяха участниците тази година в Станчинарските игри – традиционни за Петрич в първия ден на новата година.

Пред многохилядна публика 12 станчинарски групи показаха своите маски, персонажи, пресъздадоха обреди, играха русалийски танци. Така смело прогониха злите сили, за да бъде новата година изпълнена само с добро за жителите на община Петрич.

Направи невероятно впечатление фактът, че голяма част от участниците в станчинарските групи бяха отново деца, доказателство, че традицията е жива и се предава на следващите поколения.

Петчленно жури оцени изпълнението на групите, представящи всеки един квартал на града. Видно от изявата – всяка група се отличи с голямата си подготовка и спазване на регламента, по който се оценяваше. Този факт предопредели и затруднението, което изпита журито при класирането.

Първото място в Станчинарски игри 2023 година бе определено за група „Братя Соколови“, второ място за станчинарската група кв. „Дълбошница“ с ръководител Иван Яръмов, трето място за станчинарска група „Кв. Център“ с ръководител Николай Василев.

Присъдиха се и индивидуални награди – за най-добра маска на група „Златна фея“; за най-добър персонаж на група „Кв. Казармите“; за най-добро представяне на русалийски игри на група „Веселяци“; за най-добро представяне на обреди и обичаи на група „Кв. Шарон“; за най-малък участник на група „Братя Соколови“ – Хубавена Кирилова на 30 дни; за най-възрастен на група „Кв. Виздол“ – Петър Митов на 84 години.

 

За още актуални новини - харесайте страницата ни във Фейсбук ТУК.

Прочетете и

Възгласи “Да живее театърът!” огласиха улиците на Благоевград!

Студенти и преподаватели от специалност „Актьорско майсторство“ към катедра „Телевизионно, театрално и киноизкуство“ отбелязаха днес …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Текстовете и изображенията в сайта Струма Прес са под закрила на Закона за авторското право и са собственост на Струма Прес ЕООД освен ако не е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само с посочване на източника strumapress.com