Ще бъдат ли изплатени финансовите поощрения за децата на Благоевград?

Днес в зала “22-ри септември” се проведе среща между родители и общинска администрация. Поводът за нея беше Наредбата за стимулиране на раждаемостта и неизплатените помощи на родителите през 2020/2021 г.

В диалога с гражданите взеха участие кметът на община Благоевград Илко Стоянов, председателят на Общински съвет Благоевград Радослав Тасков, директорът на Дирекция “Бюджет и финанси” в община Благоевград Борис Механджийски и Емилия Халилова-Цветина от отдел “Социални дейности”.

Родителите бяха емоционални в изказванията си и се обединиха около няколко въпроса. Ще бъдат ли изплатени предвидените стимули и кога, общинската администрация ще върне ли отговор на неодобрените и не е ли време да бъде въведен образователен ценз не само от четвърто дете нагоре.

“Финансовите поощрения за стимулиране на раждаемостта за първо, второ и трето дете, родени през миналата и тази година, ще бъдат изплатени. Имаме воля това да се случи, но за целта е необходимо да предприемем законови процедури за изменение на бюджета”, това заяви кметът Илко Стоянов.

Предстои да се направи пълен анализ и да се изготви методология за изплащането на сумите, ще са нужни около 250 000 лева, подчерта кметът. Наредбата обаче няма как да се промени, а заложените в нея основни критерии за получаване на поощренията са постоянен и настоящ адрес на двамата родители в община Благоевград през последните 2 години, образователен ценз, родителите да нямат задължения към община Благоевград, както и двамата родители да са с непрекъснати здравноосигурителни права. Настоящият кметски екип обсъжда идеята такива стимули да се дават и за родени деца след третото, но ще има по-строг критерий – и двамата родители да са поне със средно образование.

До 10 дни всички родители, подали заявления в Община Благоевград, ще получат писмени уведомления дали са одобрени, или не.
Духът на Наредбата е да се стимулират най-вече родителите с висше образование. Възможно е да се редуцират сумите за деца на родители, които са с основно образование. Но не бива да ги изключваме от тази подкрепа, защото най-вероятно ще ни атакуват в съда за дискриминация. Ще организираме нова среща с вас, когато сме готови с методологията, по която ще изплащаме финансовите поощрения, както и с конкретните цифри”, каза още кметът.

Председателят Радослав Тасков съобщи, че към Общински съвет има внесено предложение от страна на предишното общинско ръководство за изменение и допълнение на Наредбата, с което се предлага намаляване размер на финансовото стимулиране. По думите му предложението е преминало и е било разгледано във всички постоянни комисии, като същите са го отхвърлили. Тасков отбеляза, че Наредбата, която е била приета още през 2020 година, не е успяла да заработи, така както е било предвидено.

 „Не искам да се връщаме назад и да търсим виновните за това. Най-важното сега е да намерим решение на проблемите. Целта е наредбата да заработи. В Общински съвет имаме внесени сигнали, че бюджетът на общината, в този му вид, не позволява изплащане на сумите, затова трябват промени“, уточни Тасков.

На срещата присъства и общинският съветник Йосиф Кочев, който е член на комисията, която разглежда подадените заявления – декларации от родители на деца, родени през 2020 и 2021 година.

Той обясни, че до момента са разгледани над 450 заявления. 8 от тях са изплатени още миналата година, като те са били за трето дете. 178 от заявленията са били отказани.

Сред най-честите причини за отказ са наличие на задължения към общината или липса на постоянен и настоящ адрес и/ или недостатъчна уседналост, която по Наредба трябва да е поне 2 години от раждането на детето. За отпускане на помощта са одобрени 262 семейства. 67 декларации са подадени за деца, които са родени през 2021 година.

Директорът на Дирекция „Бюджет и финанси“ в община Благоевград Борис Механджийски заяви, че бюджетът от 30 000 лв, предвиден за изплащане на помощта, е крайно недостатъчен.

Механджийски каза, че е направил сравнение с други общини и установили, че Общински съвет Благоевград е приел най-щедрата финансова подкрепа особено по отношение 2 и 3 дете.

“Също така установихме, че при повечето наредби, които действат в страната, основното изискване е кандидатите да имат поне средно образование. Ние мислим да запазим това, което е в нашата наредба и помощ да се отпуска и на хора с основно образование“, посочи той.

На тази реплика родителите в залата силно се противопоставиха с аргумента, че посочвайки изискване само за основно образование, се дава привилегия на хора предимно от малцинствата и родители с висше образование остават ощетени според тях.

В залата бяха представени и проблеми, свързани с лични казуси, заради които родителите не са били одобрени. Като нелеп пример за ощетяване една от майките посочи себе си. “Мъжът ми е от Благоевград, аз живея и работя тук от 8 години, но имам постоянен адрес от 1г (нормативното изискване е поне 2г и за двамата родители) заради това не се класирам за финансова помощ. С какво моето дете е по-малко от останалите?”

Кметът Илко Стоянов гарантира, че всички родители, които подлежат на подпомагане по Наредбата, ше получат парите си. Най-реалистично е това да стане септември, октомври, допълни той.

В края на срещата председателят на Общински съвет Радослав Тасков и кметът на Благоевград Илко Стоянов заявиха, че подобни срещи с граждани ще бъдат провеждани по всички теми и въпроси, свързани с по-доброто бъдеще на Общината.
Чуйте какво каза пред нашата камера една от присъствалите на срещата майка:

За още актуални новини - харесайте страницата ни във Фейсбук ТУК.

Прочетете и

Световни марки козметика вече се използват и в Благоевград

Козметиката на 21 век вече и в Благоевград!  Виктория Кирчанова работи като козметик-терапевт от 12 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Текстовете и изображенията в сайта Струма Прес са под закрила на Закона за авторското право и са собственост на Струма Прес ЕООД освен ако не е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само с посочване на източника strumapress.com