Шофьорът на автобуса, убил двама полицаи в Бургас, е пълнолетен

Шофьорът на автобуса, убил двама полицаи в Бургас, е навършил пълнолетие. Това обявиха на съвместен брифинг в учебната база на прокуратурата в „Цигов чарк“ говорителят на главния прокурор Сийка Милева и окръжният прокурор на Бургас – Георги Чинев, след края на Национално съвещание на апелативните и окръжни прокуратури от страната.

След съдействие на партньорски служби в Турция и Сирия  и медицински експертизи е установено, че Омар Аднан е роден през 2004 г., а не както той твърди – през 2007.

Сийка Милева посочи, че този факт е от особена важност за размера на наказанието, тъй като за подобно деяние при непълнолетни законът предвижда от три до десет години затвор, а за пълнолетни граждани наказанието е от 15 до 20 години „лишаване от свобода“ или доживотен затвор.

Говорителят на главния прокурор каза още, че разследването работи и по версия за терористичен акт. Предстоят последните експертизи и делото по този случай ще влезе в съда с обвинителен акт, добави Милева.

Окръжният прокурор на Бургас Георги Чинев уточни, че по случая са разпитани около 50 свидетели, изискана е информация от мобилните оператори, направени са технически и видеотехнически експертизи.

По повод проведеното национално съвещание на прокуратурите Сийка Милева посочи, че на него са обсъдени противодействието на престъпления срещу политическите права на гражданите, корупцията и засиления мигрантски натиск. Коментирани са и негативните , по думите на Милева, последици от закриването на специализираните структури на прокуратурата. На съвещанието е отчетен сериозен ръст на престъпността, както и на пътнотранспортните произшествия. Апелираме за взаимодействие между институциите за справяне с нарастващата престъпност в страната, каза още говорителят на Главния прокурор.

 

 

Източник: БТА

За още актуални новини - харесайте страницата ни във Фейсбук ТУК.

Прочетете и

Времето днес – 28 септември

Днес преди обяд ще бъде предимно слънчево. В сутрешните часове в равнинната част от страната …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.