Черната кутия на разбилия се МиГ-29 може да бъде разчетена още днес

На извънреден брифинг днес служебният министър на отбраната Георги Панайотов съобщи, че черната кутия на разбилия се МиГ-29 е намерена и извадена от повече от 70 м. дълбочина. Министърът добави, че в момента кутията се намира на борд на кораб и до 3 часа ще акостира в Пристанище “Варна”.

“След това черната кутия ще бъде транспортирана със самолет на ВВС към база “Граф Игнатиево. Външната обвивка на черната кутия е нарушена, но имаме основания да смятаме, че вътрешната обвивка е здрава и неповредена, а тя съдържа информацията. Това ни дава надежди, че още днес в рамките на деня можем да свалим данните.”, добави още Георги Панайотов.

Той каза още, че черната ще даде информация за всички параметри на полета – скорост на самолета, режим на работа, височина, траектория, състояние на средствата за управление и дали пилотът е предприел нещо внезапно без да съобщи.

“За всичко това ще получим информация ако вътрешната обвиква не е повредена. С това се надявам да се спрат абсолютно всякакви спекулации.”, завърши министърът.

Припомняме, че при издирвателната операция се установи, че пилотът на изтребител МиГ-29 майор Валентин Терзиев е загинал на 9 юни при изпълнението на тренировъчния полет за стрелба по въздушна цел (светеща парашутна мишена) в нощни условия.

Майор Валентин Димитров Терзиев (47 г.) е на военна служба от август 1998 г. Завършил е Висшето военновъздушно училище „Г. Бенковски“ със специализация летец-пилот във ВВС. Целият му служебен стаж е преминал в 3-а авиационна база Граф Игнатиево, където последната му заемана длъжност е началник на щаб на ескадрила. Притежава класна специалност „военен пилот – първи клас“. Пилотирал е самолети МиГ-21 и МиГ-29. През годините е награждаван многократно от министъра на отбраната, началника на отбраната, командира на ВВС и командира на авиобазата.

По време на службата си във ВВС и до последния си тренировъчен полет майор Терзиев изпълнява отговорно и професионално задачите по защита на неприкосновеността на въздушното пространство на България.

За още актуални новини - харесайте страницата ни във Фейсбук ТУК.

Прочетете и

Световни марки козметика вече се използват и в Благоевград

Козметиката на 21 век вече и в Благоевград!  Виктория Кирчанова работи като козметик-терапевт от 12 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Текстовете и изображенията в сайта Струма Прес са под закрила на Закона за авторското право и са собственост на Струма Прес ЕООД освен ако не е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само с посочване на източника strumapress.com