Художникът на Банско

Броени дни останаха до края на XIX-та изложба на художника Чавдар Тепешанов, подредена в Дома на изкуствата в Музеен комплекс Банско. Той нарича тази изложба юбилейна, защото я показва пред почитателите на творчеството му в годината, когато навършва 75.

Няма спор по въпроса кой е художникът, рисувал най-много Банско. Със своите стотици картини, посветени на града и планината, Чавдар Тепешанов напълно е заслужил да се нарича „Художникът на Банско”. Той е особено горд и удовлетворен от това прозвище, защото е посветил душа и четка на любимите Банско и Пирин.

В началото на 90-те години Чавдар Тепешанов „открива” за себе си като човек и творец планината, Банско и „много свестни, исторически хора”. И остава техен верен поклонник и приятел завинаги.

Първата изложба на художника в Банско е през 1993 г. Оттогава и досега, банскалии и гости на града са свикнали да го срещат из улиците на Старинния квартал, в полето около Банско или в планината – вглъбен в себе си, с очи само за красотата. Толкова ненагледна хубост, че я пресътворява отново и отново в картини, от които струят багри и светлина. Над осемстотин са платната, посветени на Банско и Пирин, а символът на града – кулата камбанария на църквата „Света Троица”, Тепешанов е рисувал 36 пъти.

Възторгът му от Банско и Пирин не е намалял с годините. И в шестата му поредна изложба повечето картини са вдъхновени от тях. Никой не може да разбере как е възможно да рисуваш един и същи планински връх, езеро или старинна улица десетки пъти и всеки път те да имат поразително силно въздействие и същевременно да са различни. Но „Художникът на Банско” твърди, че няма секрет – просто рисува с много любов.

Чавдар Тепешанов, който представя себе си като художник на свободна практика, е изработил свой собствен стил и техника на рисуване, които правят платната му разпознаваеми и запомнящи се. Има свои верни почитатели, особено в Банско, които ревниво пазят за себе си пейзажи, портрети и натюрморти, а други купуват картини за подарък на близките си, живеещи в чужбина, за да поддържат жива връзката им с Родината. Негови картини са притежание на много българи, а също и на колекционери от САЩ, Германия, Франция, Израел, Нова Зеландия, Австралия, Ейре, Гърция и др.

Художникът рисува не само с бои, но и с думи. Освен 19-те самостоятелни изложби, Чавдар Тепешанов има издадени 11 книги – поезия, белетристика, публицистика и документална проза. Тази година той е удостоен от Съюза на българските писатели с най-високото отличие за принос в съвременната българска литература.

За още актуални новини - харесайте страницата ни във Фейсбук ТУК.

Прочетете и

Световни марки козметика вече се използват и в Благоевград

Козметиката на 21 век вече и в Благоевград!  Виктория Кирчанова работи като козметик-терапевт от 12 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Текстовете и изображенията в сайта Струма Прес са под закрила на Закона за авторското право и са собственост на Струма Прес ЕООД освен ако не е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само с посочване на източника strumapress.com